Nieuws

Kerstmarkt op Zandhove 07 december 2017

Op woensdag 13 december 2017 organiseert onze centrale dagbesteding, net zoals voorgaande jaren, een gezellige en sfeervolle kerstmarkt (binnen) op locatie Zandhove (Hollewandsweg 17 Zwolle). Van 11:30 tot 16:00 uur bent u van harte welkom!

 

Op de kerstmarkt kunnen producten gekocht worden die door de bewoners gemaakt zijn tijdens de dagbesteding, zoals kaarsen, kransen, producten van keramiek en voedertaarten voor de vogeltjes.

 

Naast het aanbod van eigen producten staan er ook kraampjes met kerststukjes, sieraden, sjaals, leuke snuisterijen en verschillende lekkernijen van externe standhouders.

 
Tot 13 december!

-> lees verder
Dinsdag 7 november: Mantelzorg Ontmoetingscafé thema vermoeidheid 26 oktober 2017

Thema: Vermoeidheid de baas?!

 

Iedereen is wel eens moe, maar voel je je regelmatig ‘meer dan moe’ of zelfs uitgeput? Heb je last van hoofdpijn (of andere pijnklachten zonder aanwijsbare oorzaak), slaapproblemen, geheugen- en/of concentratieproblemen, prikkelbaarheid en kun je geluiden, licht of drukte om je heen moeilijk verdragen? Dan is er mogelijk sprake van chronische vermoeidheid: een langdurige disbalans tussen je belasting (= alles wat je doet) en je belastbaarheid (= dat wat je lichaam aankan). Niet ondenkbaar wanneer je intensief voor een ander zorgt!

 

Annemarie van Eck, ergotherapeute Zorgspectrum Het Zand, zal in deze presentatie vertellen hoe ons lichaam werkt, welke invloed en gevolgen langdurige stress kan hebben en wat we zelf kunnen doen om balans te creëren tussen onze belasting en belastbaarheid. Word je vermoeidheid en dus ook je lichamelijke klachten de baas!

 

Mantelzorg Ontmoetings café Zorgspectrum het Zand:

– Locatie: Restaurant De Maan Zandhove, Hollewandsweg 17 te Zwolle.
Inloop: 19.00 – 19.30 uur met koffie en thee.
Start thema om 19.30 tot 21.00 uur.
- Er is de mogelijkheid om vooraf te genieten van een driegangen diner met andere mantelzorgers in Restaurant De Zon op Zandhove voor €6,50. Graag aanmelden via receptiezandhove@hetzand.nl of 038-4687600.

 

Week van de Mantelzorg

Op 10 november is het weer de landelijke Dag van de Mantelzorg. Voor Zwolse mantelzorgers is er een speciaal programma georganiseerd, met diverse culturele, ontspannende en informatieve activiteiten in de Week van de Mantelzorg, van 4 tot en met 15 november. Als mantelzorger gaat je tijd, energie en aandacht geregeld uit naar naaste(n) met een ziekte, beperking of psychische klachten. In de Week van de Mantelzorg is het tijd voor jou!

 

Brief + Activiteitenprogramma – Week van de Mantelzorg 2017

-> lees verder
Wij doen mee aan Groen verbindt 12 oktober 2017

Zorgspectrum Het Zand neemt deel aan het programma ‘Groen Verbindt’ van het Oranje Fonds.

 

Op woonzorgboerderij De Oude Mars wordt elke maand een groene activiteit georganiseerd, waarbij ook wijkbewoners welkom zijn.

Benieuwd naar dit prachtige project? Bekijk dan het filmpje via onderstaande link om een indruk te krijgen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=IjoMbjzjLVA&feature=youtu.be

-> lees verder
Philadelphia en Zorgspectrum Het Zand ondertekenen samenwerkingsovereenkomst in Nieuwleusen 13 september 2017

Op 12 september 2017 ondertekenden Tamara Ritsema, bestuurder Zorgspectrum Het Zand en Anita Schemmekes-Bultman, regiomanager cluster Werk- en Begeleiding Philadelphia een samenwerkingsovereenkomst.

Voor het lezen van het persbericht klik hier

 

 

philadelphia ondertekening philiadelphia schaar

-> lees verder
Mantelzorg ontmoetingscafé 26 september ‘leven in verbondenheid’ 05 september 2017

Dinsdag 26 september opent het mantelzorg ontmoetingscafé haar deuren weer. Het thema van deze keer is ‘leven in verbondenheid’

 

 

Hoe kun je verbonden blijven met je naaste nadat deze ernstig ziek geworden is? Deze vraag geldt zeker als je partner of naaste (b.v. ouder, vriend(in)of kind) opgenomen is in een verpleeghuis of zorgcentrum. Maar ook thuis, als je naaste verandert qua gedrag of geestelijke vermogens roept dit vragen op. Vragen over hoe (anders?) inhoud te geven aan de liefde, het zorgen voor, het delen van gevoelens. Kan er na opname ook weer ruimte komen voor vriendschap en liefde in partnerschap en ouderschap en welk deel blijft bestaan uit zorgen voor? Waar haal jij als mens en mantelzorger jouw verbondenheid uit?

 

Presentatie

Carolien Riemersma en Brechtje Hallo zullen een presentatie geven hoe je in deze vaak moeilijke omstandigheden toch verbinding kunt blijven voelen met je partner/naaste, maar ook met jezelf en met de anderen om je heen. Als geestelijk verzorgers spreken zij dagelijks met cliënten over dit onderwerp. De avond zal deels presentatie en deels gezamenlijk gesprek zijn.

 

Programma
Vanaf 19:00 uur gaan de deuren open en om 19:30 uur start het programma tot 21:30 uur te Zandhove (Hollewandsweg 17).

 

Mantelzorgdiner
Het is mogelijk om van te voren met andere mantelzorgers te genieten van een mantelzorgdiner voor € 6,50 per persoon in het restaurant van Zandhove. Graag van te voren opgeven: tel 038-4687600 of receptiezandhove@hetzand.nl. Er wordt in het restaurant een speciale stamtafel voor mantelzorgers gereserveerd. 

 

Locatie
Restaurant Zandhove

Hollewandsweg 17

8014 BE Zwolle

 

Vragen?

Wilt u meer weten over het Mantelzorg Ontmoetingscafé? Neem contact op met het Cliënten Contact Centrum .

 

* in samenwerking met ZwolleDoet

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand genoodzaakt tot reorganisatie 01 augustus 2017

Sinds 2015 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een hervorming in de langdurige zorg doorgevoerd. De hervorming in de langdurige zorg én de verzwaring van de zorgvraag, maken het noodzakelijk om te kijken naar (kosten)effectiviteit gezien de huidige tarieven. Lagere tarieven zorgen er voor dat je kritisch moet kijken naar je organisatieprocessen en inrichting. Daarnaast vergt dit een andere manier van werken op alle onderdelen binnen de organisatie.

 

Financiële tekorten
We hebben goede resultaten bereikt op het gebied van medewerkers- en cliënttevredenheid. Hier zijn we erg trots op. Maar om in de toekomst goede en betaalbare zorg te kunnen blijven bieden, is gebleken dat onze organisatie moet reorganiseren vanwege financiële tekorten. We hebben bijvoorbeeld veel meer zorg geleverd dan verzekeraars vergoeden. Dat kan onze organisatie financieel niet meer trekken. Dat betekent dat als er geen vergoeding tegenover staat, wij de zorg ook niet meer kunnen blijven leveren. Daarnaast moest de onregelmatigheidstoeslag over de vakanties, over de afgelopen vijf jaar, betaald worden en is geconstateerd dat de personeelsformatie niet matcht met de zorgvraag (de formatie is groter dan de zorgvraag). Dit betekent dat we genoodzaakt zijn tot een reorganisatie om financieel weer gezond te worden. De medewerkers en cliënten zijn vorige week op de hoogte gesteld van de aankomende reorganisatie.

 

Gevolgen
De conclusie is dat we kritisch naar onze organisatie zullen moeten kijken en bepaalde afwegingen en keuzes moeten maken, om te kunnen voldoen aan het toekomstbestendig maken en blijven van de organisatie. Er is sprake van onbalans tussen opbrengsten en kosten. Dit betekent dat we genoodzaakt zijn tot een reorganisatie om financieel weer gezond te worden. Om hoeveel fte het gaat zal begin september bekend worden. Dan zullen we ook de vakbonden erbij betrekken. Bij het opmaken van het reorganisatieplan worden de Ondernemingsraad en de Centrale Cliëntenraad intensief betrokken. We zullen ervoor zorgen dat we kwalitatief hoogwaardige, verantwoorde en veilige zorg blijven bieden.

 

-> lees verder
Wandeling met natuurgids Herman Cleine tijdens Mantelzorg Ontmoetingscafé 10 juli 2017

 

Mantelzorg Ontmoetingscafé

Mantelzorger zijn voor een dierbare is meestal zwaar en intensief. De wereld van de mantelzorger wordt vaak steeds kleiner. Het kan fijn zijn om met andere mantelzorgers deze ervaringen te delen. Zorgspectrum Het Zand biedt u, in samenwerking met ZwolleDoet!, de gelegenheid om andere mantelzorgers te ontmoeten in het Mantelzorg Ontmoetingscafé.

 

Locatie en thema

U bent dinsdag 25 juli van harte welkom in zaal ‘De Maan’ op locatie Zandhove, Hollewandsweg 17 Zwolle. Het thema van deze editie is: ‘Mantelzorg natuurwandeling op landgoed Zandhove’. Onder leiding van natuurgids Herman Cleine kunt u genieten van een informatieve en ontspannen natuurwandeling op landgoed Zandhove.

 

Programma

Vanaf 19.00 uur wordt u verwelkomd met een kopje koffie of thee, om 19.30 uur starten we met het programma. Na de natuurwandeling gaan we gezamenlijk een drankje drinken in ‘De Maan’. Het programma zal ongeveer 21.00 uur eindigen. Het is mogelijk om vooraf gebruik te maken van een driegangen diner in het restaurant van Zandhove voor €6,50 per persoon. Wilt u hier gebruik van maken dan kunt u zich aanmelden via receptiezandhove@hetzand.nl of via 038 468 76 00.

 

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand verbindt zich aan landelijk programma ‘Alles is gezondheid…’ 05 april 2017

iwan

Maandag 3 april ondertekende Iwan Solen (manager Kennis- en Behandelcentrum) namens onze organisatie de pledge ‘Alles is Gezondheid…’.

Alles is gezondheid… is onderdeel van het Nationaal Programma Preventie. Dit is een landelijk programma waarin diverse partijen, van scholen tot ziekenhuizen, afspraken maken om gezamenlijk acties te ondernemen.
Het doel van deze acties is om een landelijke beweging op gang te krijgen die leidt tot een gezonder en vitaler Nederland. Aangesloten partijen tekenen een zogenaamde pledge, waarin zij beloven om gerichte en concrete activiteiten te ondernemen.

 

Binnen Het Zand is er veel oog voor preventie, zowel binnen de dagelijkse zorg als de lopende projecten. Het is goed om dit binnen onze eigen sector, maar ook daarbuiten, met elkaar te blijven delen.

Benieuwd naar onze ondertekende ‘pledge’? Kijk dan op: http://www.allesisgezondheid.nl/pledge/zorgspectrum-het-zand

-> lees verder
 Zorgspectrum Het Zand heeft top 3 “Vernet Health Ranking” geprolongeerd 10 maart 2017

Vernet award 16Ook dit jaar heeft Zorgspectrum Het Zand weer de tweede plaats behaald in de “Vernet Health Ranking”. Dit houdt in dat de organisatie in de landelijke top drie staat van organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg die hun verzuim succesvol laag weten te houden. Een verzuimpercentage van 3,9% onderstreept dit voor Zorgspectrum Het Zand. “We mogen met elkaar trots zijn op dit resultaat” aldus Janine Noordhuis, Stafmanager Organisatieontwikkeling.

 

Over Vernet Health Ranking

De Vernet Health Ranking geeft met behulp van een rapportcijfer weer hoe organisaties in de zorgsector op het gebied van verzuim presteren. De berekening is gebaseerd op een aantal indicatoren, waaronder: het verzuimpercentage, de verzuimduur en –kosten per medewerker.

Vernet is een netwerk voor P&O-, verzuim- en gezondheidszorgprofessionals dat organisaties in de welzijnssector informeert en inspireert op het gebied van verzuim en inzetbaarheid. Elk kwartaal haalt Vernet de data op van zo’n 600.000 werknemers uit de zorgsector. Deze vormen de basis van de benchmark rapportage voor de verschillende zorgbranches.

-> lees verder
Mantelzorg Ontmoetingscafé van 28 maart: “Volmacht, Bewindvoering en Mentorschap” 10 maart 2017

Zwolle – Op dinsdagavond 28 maart a.s. opent het Mantelzorg Ontmoetingscafé weer haar deuren te Zandhove. Mevrouw De Boer, werkzaam bij Notariskantoor DuretTrip vertelt over het thema “Volmacht, Bewindvoering en Mentorschap”. De lezing bevat voorbeelden en praktische tips.

 

U bent van harte welkom!

 

Mantelzorg ontmoetings café:
“Er even uit zijn en met anderen de kennis en kunde rond het zorgen met elkaar uitwisselen”.
Waar? De Maan” in Zandhove, Hollewandsweg 17 te Zwolle.
Hoe laat? Inloop tussen 19.00-19.30u met koffie en thee. Start thema om 19.30-21.00 uur.

 

Van te voren is het mogelijk om  een drie gangen diner te nuttigen met andere mantelzorgers in het restaurant van Zandhove voor  € 6,50 (graag aanmelden via restaurantzandhove@hetzand.nl of 038-4687600).

 

-> lees verder
Het Zand zet samenwerking met Rosengaerde te Dalfsen voort 15 februari 2017

rosengaerde 2Voor het lezen van het persbericht klik hier rosengaerde 1

-> lees verder
Filmpje Grijs, Groen & Gelukkig 31 januari 2017

Zorgspectrum Het Zand werkt samen met IVN in het project Grijs, Groen & Gelukkig om de cliënten van de locaties nog meer te laten genieten van de natuur, zowel binnen als buiten. Bekijk hier een filmpje over dit mooie project: https://youtu.be/uabVR66trw8.

-> lees verder
Filmpje van project Natuurlijk Samen – paddenstoelentocht met inwoners Zwolle Zuid & bewoners De Oude Mars 24 januari 2017

In het project Natuurlijk Samen worden inwoners van Zwolle Zuid en bewoners van De Oude Mars met elkaar in contact gebracht.
Dit wordt gedaan door middel van een maandelijkse natuuractiviteit.
Benieuwd naar een sfeerimpressie? Bekijk HIER de beelden van de paddenstoelentocht die afgelopen november plaatsvond.

 

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met projectleider Moniek Beltman, m.beltman@hetzand.nl of 06-41256347.

 

 

-> lees verder
Filmpje project Natuurlijk Samen Het Wooldhuis 24 januari 2017

In het project Natuurlijk Samen worden kinderen van basisschool De Dolfijn en bewoners van Het Wooldhuis met elkaar in contact gebracht.
Dit wordt gedaan door middel van een maandelijkse natuuractiviteit. Benieuwd naar een sfeerimpressie? Bekijk HIER de beelden van het bezoek aan biologische boerderij Overesch.
Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met projectleider Moniek Beltman, m.beltman@hetzand.nl of 06-41256347.

-> lees verder
Veel enthousiasme na één jaar ‘Natuurlijk Samen’ 20 december 2016

Zorgspectrum Het Zand - Tamara - 0384687700 - cartoon bij stuk Natuurlijk SamenIn januari 2016 startte Zorgspectrum Het Zand met het project ‘Natuurlijk Samen’. In dit project werken wij samen met de Wijkenvereniging Zwolle Zuid, Basisschool De Dolfijn en Natuur en Milieu Overijssel. Doel van het project is om wijk en woonzorgcentrum met elkaar te verbinden. Dit doen wij op twee locaties.

 

In Zwolle proberen we wijkbewoners uit Zwolle Zuid maandelijks te verbinden met bewoners van onze locatie De Oude Mars. In Heino komt elke maand een schoolklas naar locatie Het Wooldhuis. Beide groepen genieten samen van een leuke natuuractiviteit, want: groen verbindt.

 

De eerste activiteiten gingen van start in juni 2016 en wat hebben we mooie dingen gedaan en beleefd! Zo is er op De Oude Mars gevist, was er een oer activiteit, hebben we sterren gekeken en veel geleerd over het heelal. Ook hebben we hier uilen geringd, nestkasjes gemaakt en was er een paddenstoelentocht. De opkomst was op alle activiteiten goed, dus we gaan hier zeker mee verder.
Op Het Wooldhuis hebben we onder andere gezocht naar waterdieren, een bloementocht beleefd en is biologische boerderij Overesch bezocht. Op dierendag mochten de kinderen hun huisdier meenemen om  aan bewoners van Het Wooldhuis te laten zien.
Het contact tussen verschillende groepen mensen (jong en oud) is verrijkend. Het is mooi  om te zien hoe iedereen hiervan geniet, leert en opbloeit. Binnen het project ‘Natuurlijk Samen’ bestaan alweer veel bruisende ideeën voor 2017, dus het belooft een mooi jaar te worden.

 

Heeft u / heb je behoefte aan meer informatie over het project of interesse om vrijwilliger te worden? Neem dan contact op met projectleider Moniek Beltman via 038-4687754 of m.beltman@hetzand.nl

 

Het project Natuurlijk Samen wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds.

 

-> lees verder
3e plaats behaald als meest cliëntvriendelijke zorginstelling 2016 14 december 2016

Foto ZorgkaartNLZorgspectrum Het Zand heeft de 3e plaats behaald en behoort daarmee tot de top 3 ‘ meest cliëntvriendelijke verpleeg-/verzorgingshuizen’ van 2016. ZorgkaartNederland had een top 6 geselecteerd op basis van de gegeven waarderingen op ZorgkaartNederland.nl. Wij feliciteren de winnaar Stichting Warm Thuis.

Voor het lezen van het persbericht klik hier

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand en IVN organiseren op dinsdag 8 november een speciale ‘mantelontzorgdag’ op landgoed Zandhove 28 oktober 2016

In Nederland wonen zo’n 4 miljoen mantelzorgers. In de veranderende samenleving waar de burger aan zet is, speelt de mantelzorger een centrale rol. Om de zorg met plezier vol te houden is het zaak de draaglast te verlichten, de eigen regie te versterken en slimme verbindingen naar elkaar te leggen. Natuur kan hierin een belangrijk instrument zijn door de positieve invloed ervan op gezondheid van mensen en de bevordering van beweging en ontmoeting.

Programma Zandhove

Mantelzorgers zijn vanaf 15:00 uur welkom op Zandhove (Hollewandsweg 17), waar zij worden ontvangen met koffie en thee. Daarna vertrekken we gezamenlijk richting landgoed Zandhove voor een natuurtocht, onder begeleiding van een IVN natuurgids. Naasten zijn ook welkom, maar zullen een apart programma volgen met studenten. Vanaf 18:00 uur is er mogelijkheid tot gezamenlijk dineren (driegangen menu à €6,50). In de avond is er een Mantelzorg Ontmoetingcafé waarbij het thema ‘Natuurbeleving’ centraal staat, met inloop vanaf 19:00 uur. Muzikale omlijsting is er door Troubadour Rob Krot.

Aanmelden

U bent welkom, ook als u niet verbonden bent aan Zorgspectrum Het Zand. Aanmelden s.v.p. voor 4 november bij de receptie van Zandhove: receptie.zwolle@hetzand.nl of 038-4687600.

-> lees verder
Locaties Zorgspectrum Het Zand voorgedragen voor gouden PREZO keurmerk 20 oktober 2016

Zwolle – Vandaag is er wat te vieren bij Zorgspectrum Het Zand. Afgelopen vrijdag werd namelijk bekend dat Het Zand een resultaat heeft behaald dat goud waard is. De zorglocaties zijn wederom voorgedragen voor een gouden PREZO keurmerk. “Dit is een bevestiging van waar we als zorginstelling voor staan, namelijk met aandacht en respect voor elkaar de behoefte van de cliënt centraal zetten waarbij we blijven streven naar vernieuwing en nòg betere zorg” aldus Voorzitter Raad van Bestuur Wybren Bakker. “Dit is het hoogst haalbare resultaat”. Wybren geeft aan trots te zijn op deze mooie prestatie die “we met elkaar hebben neergezet”.

 

Lees HIER het hele persbericht.

-> lees verder
Ontdek op woensdagavond 19 oktober de sterrenhemel bij de Oude Mars Zwolle! 11 oktober 2016

afbeelding bij sterrenkijken oude Mars 19 oktoberOp de historische boerderij de Oude Mars in Zwolle wordt op woensdag 19 oktober een open en gratis toegankelijke sterrenkijkavond georganiseerd door de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales. Voor adres, aanvangstijd en meer informatie, klik HIER.

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand heeft 7e plaats behaald op de Beste Werkgeverslijst 2016! 07 oktober 2016

BW-logo-basis_2016 Zorspectrum Het Zand heeft met de 7e plaats een hoge eindnotering behaald op de Beste Werkgeverslijst 2016! Lees HIER het persbericht.

-> lees verder
Mantelzorg Ontmoetingscafé: “Samen doen?!” Dagbesteding voor uw naaste: wat is zinvol en leuk voor allebei? 26 september 2016

Zwolle – Op dinsdagavond 27 september opent het Mantelzorg Ontmoetingscafé weer haar deuren te Zandhove. Coördinator Centrale Dagbesteding en Welzijn van Zorgspectrum Het Zand, Petra Oud Ammerveld, komt u meer vertellen over de verschillende mogelijkheden op het gebied van dagbesteding:

 

– Welke activiteiten kunt u samen oppakken met uw naaste, ondanks de beperking/ziekte waar zij of hij mee te maken heeft?

– Waar moet u op letten?

– Wat is er mogelijk?

– Hoe kunt u samen genieten?

– En als het niet gaat, wat dan?

 

Er blijkt meer mogelijk dan we vaak denken. U bent van harte welkom!

 

Mantelzorg ontmoetings café: “Er even uit zijn en met anderen de kennis en kunde rond het zorgen met elkaar uitwisselen”. Een ontmoetingsplek voor mensen die zorgen voor dierbaren met een complexe, chronische ziekte. Informatie, samenzijn in een ongedwongen sfeer.

Waar? “De Maan” in Zandhove, Hollewandsweg 17 te Zwolle. Hoe laat? Inloop tussen 19.00-19.30u met koffie en thee. Start thema om 19.30-21.30 uur. Van te voren is het mogelijk om 18.00 uur een driegangen diner te nuttigen met andere mantelzorgers in het restaurant van Zandhove voor  €6,50

(graag aanmelden via restaurantzandhove@hetzand.nl of 038-4687600).

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand valt op door laag verzuimcijfer: “We doen het samen” 29 april 2016

Zwolle  – het is al een tijdje bekend. Zorgspectrum Het Zand viel in de prijzen bij de  “Vernet Health Ranking 2015” ofwel zij behaalde een tweede plek. Met een verzuimpercentage van 3,4% bij en het feit dat het in één jaar tijd ook nog eens is gedaald met 1% maakten zij duidelijk dat de tweede plek wel verdiend is.

 

En hoe bereik je dit?

 

-> lees verder
Waardigheid en Trots 08 april 2016

waardigheid en trotsHet is even geleden. In november heeft Zorgspectrum Het Zand gehoord dat zij deel mag nemen aan het landelijke programma “Waardigheid en trots”.

 

Waardigheid en trots?

In dit programma van het ministerie wordt ruimte geboden aan ambitieuze zorgaanbieders die vernieuwen en laten zien dat in de verpleeghuiszorg aan kwetsbare cliënten goede zorg wordt geleverd door betrokken professionals.  En wij doen mee. In november hebben wij al wat verteld: klik hier

 

En nu….

zijn we al een stuk verder. Op locatie Zandhove zijn twee afdelingen van start gegaan. Een afdeling van Het Weijtendaal doet ook al mee. Later dit jaar gaat De Berghorst van start. De kern van het plan is het verhogen van kwaliteit van leven van cliënten, door belemmeringen weg te nemen en de persoonlijke (en veilige) vrijheid te vergroten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door persoonlijke dagbesteding op maat, bewegingsactiviteiten, voorkeursmuziek en het opzetten van groene projecten.

 

Website  Waardigheid en Trots

Landelijk is de website Waardigheid en Trots gelanceerd. Hier staan alle projecten vermeld die zijn gestart. Uiteraard staat Zorgspectrum Het Zand hier op met een eigen pagina. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje: klik hier. Houd de site in de gaten. We hopen deze snel te kunnen aanvullen met succesverhalen!

 

-> lees verder
Morgen 19 maart: Zorgspectrum Het Zand opent haar deuren 18 maart 2016

opendagMorgen zaterdag 19 maart 2016 vindt de Open Dag van Zorg en Welzijn plaats. Medewerkers en cliënten ontvangen u graag.

Ben je nieuwsgierig naar één van onze locaties, verpleegunits, Theehuis De Oude Mars, Hospice Lotus, restaurant, woonmogelijkheden of servicediensten? Of wil je meer weten over de dagbesteding, woonbegeleiding en doelgroepen van Zorgspectrum Het Zand? Of ben je juist op zoek naar een nieuwe uitdaging in de zorg als medewerker of vrijwilliger? Kom dan zeker langs op zaterdag 19 maart, u bent van harte welkom. Koffie en thee met wat lekkers staan voor u klaar!

Van 10:00 tot 12:00 uur:

De Berghorst                                                                       

Ebbinge Wubbenlaan 80 te Staphorst

De Hulstkampen

Raiffeisenstraat 1 te Nieuwleusen

Het Weijtendaal

Slotpark 1 te Wijhe

Het Wooldhuis

Paalweg 10 te Heino

Zandhove & Hospice Lotus

Hollewandsweg 17 te Zwolle

Van 12:30 -14:30 uur

De Oude Mars
De Mars 19 te Zwolle

-> lees verder
Het Zand is een leefhuis 11 maart 2016

Zelf zou Wybren Bakker (58) die samen met zijn partner in Diepenveen woont, graag zelfstandig oud worden of met vrienden in een gezamenlijk huis. Maar als hij eenzaam en hulpbehoevend mocht worden, hoopt hij op een plek als zijn ‘eigen’ Zorgspectrum Het Zand. “Als iemand angstig is, moet hij niet alleen blijven wonen. Het is goed om bescherming te zoeken. Als je valt, komt er snel iemand helpen.”

Veel mensen blijven te lang in een geïsoleerde situatie , vindt de voorzitter Raad van Bestuur. “We zien hoe mensen thuis verpieteren. De deur niet meer uitkomen. Geen boodschappen doen, geen vers eten krijgen.”

 

Verbinding
Het Zand bevindt zich in stabiel vaarwater, er zijn geen financiële problemen. En hoe aangenaam landelijk en sfeervol de locaties ook zijn, een zorginstelling moet zich blijven verbeteren, vindt Bakker…… Klik hier voor het volledige interview met de Stentor

 

Bron: De Stentor, door Marion Groenewoud

leefhuis1

leefhuis2

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand valt op door laag verzuimcijfer: “We doen het samen” 11 maart 2016

16-071A foto vernet met scoreZwolle – In februari viel de uitnodiging voor de “Vernet Health Ranking 2015” op de deurmat. Het werd even stil na het lezen van de zin “Het Zand staat in de top 3 van de ranking”. Ofwel zij staat in de landelijke top drie van organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg die hun verzuim succesvol laag weten te houden. En dat kan gezegd worden met een verzuimpercentage van 3,4% bij Zorgspectrum Het Zand. Zeker gezien het feit dat het in één jaar tijd ook nog eens is gedaald met 1%. Dit leverde dan ook een 2e plaats op.   Het onderzoeksbureau Vernet dat de verzuimcijfers van ruim 500 zorgorganisaties meet, heeft een Vernet Health Ranking opgesteld. Hierbij wordt gekeken naar verschillende verzuimindicatoren zoals het verzuimpercentage, meldingsfrequentie, verzuimkosten per Fte en niet te vergeten het beleid. Ofwel, hoe ga je om met ziekteverzuim? En dit samen leverde een score op en een ranking. Een score van 9,8 leverde –nipt achter nummer 1- een tweede plaats op.

 

Betrokkenheid, samendoen en preventie

“Hoe krijg je het voor elkaar, zo’n laag verzuimcijfer in een organisatie met ongeveer 1100 medewerkers?”  Het begint bij het realiseren dat elke medewerker een individuele kwaliteit heeft en de kans krijgt om persoonlijke talenten verder te ontwikkelen. Denken uit de kracht, behoeften en wensen van de medewerker. Ze meenemen in het organisatiebeleid. Niet alleen via berichten of werkoverleggen maar ook in bijeenkomsten, waar alle medewerkers welkom zijn. De medewerkers krijgen de verantwoordelijkheid en bevoegdheid om het zelf en met elkaar te doen.  Niet alleen als het goed gaat, ook wanneer iemand ziek wordt. “Wat kan en wil ik nog wel doen, hoe kan ik dit aanpakken?” Samen met de leidinggevende en P&O wordt in overleg bekeken wat de juiste insteek is. Opvallend is dat medewerkers binnen Het Zand zelf met ideeën komen en aanpassingen bedenken hoe zij weer aan het werk gaan of kunnen blijven.   Ook preventie staat hoog in het vaandel. Gezonde leefstijl, bewust aandacht voor de fysieke aspecten in het werk en bijhorende psychische implicaties hebben de continue aandacht. Voorkomen van klachten is de kern. Niet alleen trainingen in goede til- en werktechnieken en begeleiding bij een juiste werkhouding Ook luisteren naar elkaar en grenzen aangeven betreffende  lichamelijke en psychische belasting is belangrijk. Dit aangeven en in overleg met elkaar voorkomt dat men over de grens gaat is een sleutel in het succes.   Concreet: “Het Samen overleggen, zoek naar mogelijkheden en preventie” is het geheim van Zorgspectrum Het Zand.   Janine Noordhuis (manager P&O), Annie Ekhardt (voorzitter Ondernemingsraad) en Tineke van Wijlandt (adviseur interne bedrijfsgezondheid) namen donderdagmiddag 10 maart trots de Award in ontvangst van Vernet voor de medewerkers van Zorgspectrum Het Zand.

-> lees verder
Hulstkampen ontvangt cadeau van Synergie 01 maart 2016

Nieuwleusen – Henny Aalbers van Nieuwleusen Synergie heeft vorige week tijdens een bijeenkomst in De Hulstkampen zes schilderijen overhandigd aan Mirja Stijf van De Hulstkampen.

De locatie werd onlangs geheel gerenoveerd met de bouw van 50 huurappartementen. Op elke afdeling komen twee schilderijen te hangen met afbeeldingen van bekende locaties in Nieuwleusen, zoals het gemeentehuis en Sluis III.

 

Tijdens de renovatie ging veel materiaal van De Hulstkampen naar de Kringloopwinkel Deuroe Veuroe van coöperatie Nieuwleusen Synergie, waardoor een cadeau volgens het bestuur op zijn plek was.

 

Bron: De Stentor

-> lees verder
Opendag van de Zorg: 19 maart aanstaande 19 februari 2016

opendag van de zorg 2016

-> lees verder
secretaris-generaal van Ministerie VWS op bezoek 04 februari 2016

Maandag 1 februari mochten we de secretaris generaal van Ministerie van VWS en zijn collega welkom heten bij locatie Zandhove en locatie De Oude Mars in Zwolle.

Een bezoek waarbij ontmoeting met cliënten en medewerkers centraal stond. Tevens een mooie gelegenheid om te benoemen wat er nu goed gaat en welke verbeterpunten er zijn in de zorg.

De heren van VWS waren onder de indruk en gaven aan dat zij zeer tevreden naar Den Haag terug zouden rijden. Dank aan alle cliënten, medewerkers, Ondernemingsraad, Centrale Cliëntenraad, Raad van Toezicht, Voedingsdienst en managers die een bijdrage hebben geleverd.

 

2016-02-01 14.16.25 2016-02-01 14.23.23 2016-02-01 14.32.50 2016-02-01 16.52.02

 

 

 

-> lees verder
Denkkracht van Nederland: Zorgboerderij De Oude Mars 19 januari 2016

 

Het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft ons gevraagd om mee te doen met “Hoe werkt Nederland?”. En zie hier het resultaat.

 

 

 

-> lees verder
Rommelmarkt bij De Hulstkampen: zaterdag 16 januari 13 januari 2016

foto hk rommelmarkt

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand ontvangt €69.000,- van het Oranje Fonds 08 januari 2016

Zwolle – Wat een verrassing voor de locaties De Oude Mars te Zwolle en Het Wooldhuis te Heino. Het Oranje Fonds maakte in december 2015 bekend dat het ingediende projectplan ‘Natuurlijk Samen’ uitgevoerd kan worden met behulp van hun bijdrage van maar liefst €69.000,00. Cliënten en wijkbewoners van alle leeftijden kunnen elkaar op uitnodigende wijze ontmoeten en verbinden door samen op pad te gaan in de natuur. Zorgspectrum Het Zand is blij met deze gulle bijdrage en is direct van start gegaan met dit nieuwe initiatief.

 

In dit project werken Zorgspectrum Het Zand en Natuur en Milieu Overijssel drie jaar samen. De groene omgevingen bij de locaties in Zwolle Zuid en Heino zijn het startpunt voor verschillende activiteiten in de natuur. Denk aan natuurwandelingen,  waterdieren zoeken, natuurfilms kijken, de moestuin onderhouden, dieren verzorgen, oud Hollandse spelletjes in de natuur, etc. Dit laatste is vooral leuk omdat in Heino wordt samengewerkt met een basisschool, waarbij cliënten samen met kinderen de natuur in gaan.

 

Ontmoeting, gesprek en samen dingen ondernemen worden gestimuleerd. Op beide locaties worden vrijwillige natuurgidsen en sociale vrijwilligers geworven om de activiteiten te organiseren. Wijkbewoners kunnen zo makkelijker binnenstappen en gezamenlijke activiteiten ondernemen.

                                                            

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met €27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

logo oranjefonds

-> lees verder
Nieuw lid Raad van Toezicht 04 januari 2016

De heer Hoff heeft na een zittingstermijn (einde termijn) van acht jaar afscheid genomen als lid Raad van Toezicht. In de laatste vergadering in december is de heer Hoff bedankt voor zijn inbreng, zijn kennis en bijdrage aan Zorgspectrum Het Zand.

pasfoto

Per 1 januari 2016 verwelkomen wij mevrouw Veld als nieuw lid voor de Raad van Toezicht. Met mevrouw Veld heeft de Raad van Toezicht 5 leden (voorzitter de heer Matser, de heer Nijman, de heer De Goede en de heer Van der Heyden). Mevrouw Veld zal komende tijd kennismaken met Zorgspectrum Het Zand.

 

 

-> lees verder
Ruth Pieneman fotografie verrast verrast cliënten 24 december 2015

Zwolle - Toch spannend als cliënt van Zandhove of De Oude Mars om zomaar gebruik te kunnen maken van het spontane aanbod van Ruth Pieneman Fotografie uit Lemele om een portretfoto te laten maken.  Zo met de feestdagen voor de deur wilden Ruth en haar vriend -samen een grote liefde voor fotografie- vrijwillig cliënten fotograferen met eventueel hun partner. Hun instelling is dan ook “Mensen blij maken en een hart onder de riem steken”. Dat is ze gelukt!

 

Toch wat gespannen komen de cliënten aan en ontspannen staan ze op de foto. Precies zo als men is met een mooie lach. Heel rustig en ontspannen met gevoel voor humor lukt het Ruth in een kwinkslag om de cliënten op te fotograferen.  Niet één cliënt, maar 32.

 

Dank namens de cliënten en Zorgspectrum Het Zand voor dit mooie kerstgebaar!

 

Ruth Pieneman Fotografie

mail: rhfotografie@ziggo.nl

tel: (06) 15516758

FullSizeRender

-> lees verder
Mantelzorgers kunnen wekelijks bewegen bij Zorgspectrum Het Zand 18 december 2015

Mantelzorgers kunnen wekelijks bewegen bij Zorgspectrum Het Zand

Bent u mantelzorger? Dan kunt u vanaf januari 2016 samen met andere mantelzorgers bewegen bij Zorgspectrum Het Zand.
In een ongedwongen sfeer wordt er wekelijks een uur bewogen. Een bewegingsagoog begeleidt de groep.

 

Wanneer?

Elke dinsdag vanaf 5 januari, van 16.00 tot 17.00 uur.

 

Voor wie?

Alle mantelzorgers. Iedereen kan meedoen, ook als u rolstoelafhankelijk bent of met een hulpmiddel loopt.

 

Waar?

Locatie Zandhove, Hollewandsweg 17 te Zwolle.

 

Opgeven?

Bij voorkeur één week van tevoren, via de receptie van Zandhove: 038 – 46 876 00.

 

Kleding?

Draag makkelijk zittende kleding, sportkleding is niet nodig. Wij raden schoenen aan met een dichte hiel en lage hak.

 

Kosten?

€ 3,- per keer. Bij voldoende belangstelling zal gekeken worden of de kosten verlaagd kunnen worden.

 

Het Mantelzorg Ontmoetingscafé gaat in het nieuwe jaar weer op dinsdagavond  26 januari  van start.

Mantelzorgers die zorgen voor een naaste met een complexe, chronische ziekte zijn hier van harte welkom.
Deelname en koffie/thee is gratis. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.hetzand.nl onder ‘Servicediensten’.

 

Wij ontvangen u graag bij locatie Zandhove!

 

-> lees verder
Beweeggroep voor mantelzorgers 15 december 2015

Uit het Mantelzorg Ontmoetingscafé is gebleken dat mantelzorgers behoefte hebben om samen met elkaar te bewegen, in een ongedwongen sfeer.  U bent daarom van harte welkom om aan te sluiten bij onze beweeggroep. Deze zal begeleid worden door een bewegingsagoog: Maarten Kremers.

 

Wanneer?                 Elke dinsdag vanaf 5 januari, van 16.00 – 17.00 uur.

Voor wie?                  Mantelzorgers.

Waar?                        In de oefenzaal van de fysiotherapie, op locatie Zandhove.

Opgeven?                  Bij voorkeur één week van tevoren, via de receptie van Zandhove.

Kleding?                    Draag makkelijk zittende kleding. Sportkleding is niet nodig. Wij raden aan schoenen te dragen met een dichte hiel en lage hak.

Wie kan meedoen?     Iedereen kan meedoen, ook als u rolstoelafhankelijk bent of met een hulpmiddel loopt.

Kosten?                     In eerste instantie €3,- per keer. Bij voldoende belangstelling wordt gekeken of de kosten verlaagd kunnen worden.

 

We hopen u te zien.

-> lees verder
De Berghorst: Vrijwilligers in het zonnetje gezet 15 december 2015

Staphorst- Tijdens de jaarlijkse kerstbijeenkomst voor vrijwilligers van De Berghorst, werden 10 jubilerende vrijwilligers van het afgelopen jaar in het zonnetje gezet!

De dames kregen allen een mooie corsage opgespeld, en werden zeer verdiend verwend met een bos bloemen en een cadeaubon. Van de 10 vrijwilligsters zijn er zeven al 25 jaar werkzaam als vrijwilliger binnen De Berghorst.

 

Binnen De Berghorst zijn nu 115 vrijwilligers werkzaam en betrokken groep mensen, waar we trots op zijn!

 

foto vrijwilligers jubileum berhorst

 

 

-> lees verder
Palliatieve zorg en de mogelijkheden van een Hospice 08 december 2015

In november is er een informatiedag geweest in Amersfoort voor mensen met neuro endocriene tumoren en neuro endocriene carcinomen. Die dag hebben de aanwezigen informatie gekregen, onder andere over palliatieve zorg en de mogelijkheden die een Hospice biedt. Marjan de Gruijter sprak hier ook en hiervan is een film van gemaakt. Nieuwsgierig?

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand ondertekent Open Brief aan Gemeenten 02 december 2015

open brief ngZwolleEen groot aantal gemeenten in Nederland is hard op weg om het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers onmogelijk te maken. In veel gemeenten wordt huishoudelijke hulp onder kostprijs geboden. Met alle gevolgen van dien: veel ontslagen en ouderen en langdurig zieken zonder ondersteuning. Recent voorbeeld is het dreigende faillissement van TSN.

 

De sleutel om dit te voorkomen hebben gemeenten zelf in handen. Aanbieders, waaronder Zorgspectrum Het Zand, brancheorganisaties ActiZ, BTN en seniorenorganisatie ANBO roepen gemeenten op hun verantwoordelijkheid te nemen. Er is veel meer mogelijk dan alleen bezuinigen door de prijs te verlagen. Zij roepen gemeenten die nog niet de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning naleven dit alsnog te doen. En zij doen dit middels een Open brief. Klik hier.

 

-> lees verder
Kerstmarkt Zandhove komt er weer aan op 9 december 01 december 2015

kerst2015zhzZwolle – het sfeertje is elk jaar winters gezellig op de jaarlijks terugkerende kerstmarkt bij zorglocatie Zandhove (Hollewandsweg 17) in Zwolle-Zuid. Op woensdag 9 december van 11:30 tot 16:00 uur proeft u de sfeer van een warme winter in Zandhove. Een gezellige kerstmarkt voor een ieder. Met voldoende keus voor de levensgenieter onder ons.

 

Leuke snuisterijen, kerstversiering, tassen, leren sieraden, producten gemaakt door onze cliënten, verschillende lekkernijen en nog meer. Daarnaast is er vanaf 14.00 uur in het restaurant een optreden van het gezelligheidskoor de Pompedoers uit Heino. Tegen inlevering van dit artikel kunt u in restaurant “de Zon” een kopje koffie en een appelflap voor  € 1,75 kopen.

Kortom een leuke middag voor iedereen. Laat u verrassen!

 

-> lees verder
Beleef het “Carpe Diem-gevoel” in Het Wooldhuis 27 november 2015

Heino – Ouderdom komt met gebreken. Het is een bewering die staat als een huis. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat de gebreken qua aandacht meer naar de achtergrond verdwijnen? Het Wooldhuis in Heino denkt het antwoord te hebben gevonden;…….. Nieuwsgierig naar de publicatie welke is verschenen in “Hoezo Heino”? Klik hier.

 

Bron: Hoezo Heino

-> lees verder
Festival Het Zand voor medewerkers: “Samenwerken, verbinding en groei & ontwikkeling” 18 november 2015

Zwolle - “Het festival is geopend!”. Dinsdagmorgen 17 november, het regent waait en opgewekte stemmen. Ruim 200 medewerkers van verschillende locaties en diensten van Zorgspectrum Het Zand ontmoeten elkaar op landgoed Zandhove te Zwolle. En wel om inspiratie op te doen om de ingezette organisatieontwikkelingen in de praktijk verder te borgen op het gebied van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en (onderlinge) samenwerking.

 

Jaarlijks vinden er centrale beleidsdagen plaats voor alle medewerkers bij Zorgspectrum Het Zand. Alle ruim 1200 medewerkers krijgen de ruimte om in één dagdeel actief de ingezette organisatiekoers te volgen. Dit jaar is gekozen om het zorgconcept “Sociotherapeutische Leefmilieus” van de organisatie leidend te laten zijn, wat de basis en het onderscheidend vermogen is. Op unieke wijze en dit jaar in festivalsfeer. Het landgoed is omgetoverd in een gezellig festival terrein met tenten. Naast deelname aan workshops is er ruimte voor ontmoeten onder het genot van wat lekkers.

 

“Samenwerken, verbinding en groei & ontwikkeling” dat was zichtbaar. Samen met een collega van een andere locatie, functie of dienst aan de slag. Dit geeft nieuwe inspiratie.

 

Een impressie:

20151117-Zand dag 1a- 35606export zand dag 1 ochtend20151117-Zand dag 1b- 36081export zand dag 1 middag20151117-Zand dag 1b- 36120export zand dag 1 middag20151117-Zand dag 1a- 35737export zand dag 1 ochtend

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand start met ‘Waardigheid en Trots’ 11 november 2015

Zwolle – Samen met diverse vertegenwoordigers uit de zorgsector heeft staatssecretaris Van Rijn (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op 2 november de start gemarkeerd van het programma ‘Waardigheid & Trots’. Ook Zorgspectrum Het Zand neemt hieraan deel.

 

In het programma ‘Waardigheid en Trots’ wordt ruimte geboden aan ambitieuze zorgaanbieders die vernieuwen en laten zien dat in de verpleeghuiszorg aan kwetsbare cliënten goede zorg wordt geleverd door betrokken professionals. Daartoe wordt regelgeving versoepeld en hoeven zorginstellingen ook minder administratie bij te houden.

 

Zorgspectrum het Zand is één van de 150 geselecteerde zorgaanbieders die landelijk aan het programma ‘Waardigheid en Trots’ deelnemen. Daarvoor hebben wij een verbeterplan ingediend dat kan worden samengevat in onze ambitie om “elke dag meer leven aan de dagen toe te voegen”. Mede op advies van Cliëntenraden en professionals heeft het Ministerie ons verbeterplan opgenomen in het landelijke programma, omdat het bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van zorg bezien door de ogen van de cliënt.

Doel van ons verbeterplan is om de leefomgeving van cliënten zoveel mogelijk vrij te laten zijn van belemmeringen om daarmee hun persoonlijke vrijheid te vergroten. Dit doen we door meer fysieke ruimte te bieden en in te zetten op persoonlijk afgestemde dagbesteding, bewegingsactiviteiten, voorkeursmuziek en aandacht voor zingeving. Op deze wijze verwachten wij tevens het gebruik van medicijnen bij psychische problemen te kunnen verminderen. Met dit verbeterplan wil Zorgspectrum Het Zand wezenlijk bijdragen aan de kwaliteit van leven van onze cliënten.

 

 

www.waardigheidentrots.nl

 

-> lees verder
Berghorst: kleinschalig wonen 04 november 2015

Staphorst – afgelopen maand al een mooi artikel in het vakblad Distrivers en nu ook in het vakblad “Food Hospitality“. Berry Schaake, zorgmanager van De Berghorst aan het woord. “Meer kijken naar het leven van bewoners en minder naar de zorg” is dan ook belangrijk. Waarbij kleinschalig wonen en leefmilieus een rol spelen. Nieuwsgierig? Klik hier.

-> lees verder
Lezing “Zorg in de laatste levensfase en de uitvaart” 03 november 2015

Zwolle – Hospice Lotus (Zwolle), onderdeel van Zorgspectrum Het Zand en Kameleon Uitvaartzorg organiseren maandag 16 november een lezing over het thema de laatste levensfase, de dood, afscheid en rouw.

 

De dood is van alle tijden. Maar de manier waarop mensen omgaan met de dood is veranderd in de loop van de geschiedenis. De uitvaartwereld anno 2015 is een andere wereld dan twintig/dertig jaar geleden. Vroeger werd alles wat met de dood te maken had, verdrongen en verborgen. De laatste jaren groeit weer een grotere vertrouwdheid met vragen rond sterven, dood en rouwen. Veel collectieve waarden zijn ingeruild en er is volop ruimte gekomen voor individuele behoeften en vernieuwing. De dood is niet meer taboe.

 

Als genezing niet meer mogelijk is, is het belangrijk het leven zo goed mogelijk te kunnen afronden. Hospice Lotus bevindt zich op het landgoed Zandhove in Zwolle Zuid. Er wordt in de High Care Hospice 24-uur per dag medische en verpleegkundige zorg geboden. Een verpleegkundige zal tijdens deze avond u een indruk geven van de zorg aan de gasten in de laatste levensfase.

Een passende uitvaart omdat ieder mens bijzonder is, dat is waar Marloes Damman van Kameleon Uitvaartzorg voor staat. Zeker in deze tijd, waarin er meer mogelijkheden zijn om afscheid te nemen. Zij zal ingaan op veel gestelde vragen rondom een uitvaart en mogelijkheden laten zien waardoor u zich kunt laten inspireren. Tevens kunt u deze avond een polischeck laten uitvoeren en een document om uw wensen vast te leggen ontvangen.

 

Door met u in alle openheid over deze onderwerpen te spreken, wordt u aangemoedigd dit thema mee naar huis te nemen en eens te overdenken. Want wie door de dood overvallen wordt, wordt vaak geleefd rondom een uitvaart. Wie zich heeft voorbereid kan er een mooi en intens afscheid van maken. Een goed afscheid helpt je verder. Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over dit onderwerp? Kom dan maandag 16 november om 19.30 uur naar Hospice Lotus, Hollewandsweg 17 te Zwolle.

 

Vanaf 19.00 uur staat er voor u koffie/thee klaar. De lezing is gratis. Wel stellen we het op prijs als u reserveert. Meldt u zich aan via e-mail: info@kameleon-uitvaartzorg.nl of telefonisch op: tel.nr. 06 – 209 451 41.

 

-> lees verder
Zandhove: Mooiste plekje van Overijssel (RTV-Oost) 03 november 2015

Wat is voor jou het mooiste plekje van Overijssel? Dagelijks zijn wij op zoek naar de mooiste verhalen bij bijzondere plekken in onze provincie en daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken. Vandaag de mooiste plek van Jos ten Voorde uit Zwolle.

Jos ten Voorde is vrijwilliger bij verzorgingshuis Zandhove in Zwolle. Hij rijdt op een rolstoelbus en wandelt met de ouderen, maar “wandelen is mijn grootste passie”, vertelt Jos, “het is dubbel genieten als je merkt dat iemand er echt veel plezier aan beleeft”.

Jos zou graag zien dat meer mensen er zoveel plezier in zouden beleven als hij doet: “er zijn nog heel veel mensen in het Zandhove die veel te weinig buiten komen. Geen familie, te weinig kennissen”.

 

Bron: RTV-Oost, klik hier

-> lees verder
Het Mantelzorg Ontmoetingscafé opent op 10 november weer haar deuren 02 november 2015

Zwolle- Zorgspectrum Het Zand start op de Dag van de Mantelzorg, dinsdagavond 10 november 19.00, weer haar eerste Mantelzorg Ontmoetings Café van dit najaar!

Het thema is: “Muziek helpt!”. Zowel voor u, als uw naaste. Hanna Rietman, muziektherapeute Zorgspectrum Het Zand kan hier boeiend over vertellen en u zult zelf ook e.a. kunnen ervaren. De avond wordt dit keer met een kleine verassing afgesloten.

 

Hanna kan als geen ander vertellen hoe muziek de brein beïnvloedt. U heeft het vast wel eens ervaren dat muziek u helpt. Bij verlies, verdriet of moeilijke periodes in het leven. Juist muziek verwoord wat je niet kunt verwoorden! Met muziek kun je ook een stemming veranderen. Het zet je in beweging. Juist door hier bewust gericht mee om te gaan kun je jezelf of degene voor wie je zorgt helpen.

 

Het programma

Het is mogelijk om van te voren met andere mantelzorgers een mantelzorgdiner a € 6,50 te gebruiken in het restaurant van Zandhove. Graag van te voren opgeven bij het Cliënten Contact Centrum: tel 038-4687600 of mail naar restaurantzandhove@hetzand.nl. Er wordt in het restaurant een speciale stamtafel voor mantelzorgers gereserveerd.

 

Vanaf 19.00 uur ontvangen wij u als mantelzorger graag met koffie/thee. Van 19.30 tot 20.30 uur wordt er met elkaar gesproken over het thema.

 

Dit seizoen is het Mantelzorg Ontmoetingscafé tweemaandelijks geopend op een dinsdagavond.

 

 

-> lees verder
De Hulstkampen: Geslaagde informatieavond 25 september 2015

Nieuwleusen –  Gisteravond 25 september heeft de informatieavond plaatsgevonden voor de nieuwe huurders nieuwbouw De Hulstkampen.   De sfeer was goed, drukbezocht en een prettige samenwerking met de ondernemers. Je zag dat iedereen er zin in heeft!

 

hk info

 

 

-> lees verder
De Hulstkampen: op de bouwplaats………… 25 september 2015

Nieuwleusen- De bouw van de nieuwbouwappartementen De Hulstkampen loopt voorspoedig. De cliënten die hier straks ook een appartement krijgen met zorg vanuit De Hulstkampen worden gedurende het bouwtraject geïnformeerd. Afgelopen dinsdag een bijzonder moment. Een bezoek aan hun nieuwe appartement (nog in aanbouw) en in de toekomstige centrale ruimte wachtte een verrassing op hen. Een gedekte lange tafel op de betonvloer met een broodmaaltijd. De bouwvakkers hadden de ruimte keurig opgeruimd! We zijn benieuwd hoe deze open ruimte er uitziet wanneer de bouw gereed is. Nog even geduld.

 

hulstkampen 22 september 2015

-> lees verder
Het Wooldhuis: Zelfstandig wonen met een gevoel van geborgenheid 22 september 2015

Heino – afgelopen weekend heeft er een mooi artikel gestaan over de mogelijkheden van locatie Het Wooldhuis in het huis-aan-huis blad van de gemeente Raalte. Gezelligheid, huren, ontmoetingsplek, zorg en er is van alles te doen. Nieuwsgierig? Klik hier.

-> lees verder
Compliment van Inspectie na ongepland bezoek aan Zandhove 14 september 2015

Zwolle – Citaat uit het inspectierapport: “Uit veel dingen in en rondom Zandhove zag en merkte je dat er gewerkt werd vanuit de overtuiging dat de cliënt daadwerkelijk centraal staat. Geen loze kreet, maar echte betrokkenheid met de leef- en zorgbehoefte van de individuele cliënt.” Voor alle medewerkers en vrijwilligers een mooi compliment. De resultaten uit het inspectiebezoek zijn verwoord in een openbaar rapport. De inspecteurs concluderen dat Zandhove zorg biedt, die op bijna alle punten voldoet aan de gestelde normen en beoordelingsaspecten. De handvatten die zij bieden om tot verbetering te komen zijn naast de pluspunten benoemd in het inspectierapport.

 

Dit rapport is het resultaat van een onverwacht bezoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Naast positieve punten kwamen ook punten ter verbetering naar voren tijdens het bezoek. Voorzitter van de Raad van Bestuur de heer Wybren Bakker zegt over het rapport: “Als organisatie zijn we content met de uitkomsten. Vanzelfsprekend gaan we met de verbeterpunten aan de slag. We krijgen op deze wijze van de inspectie een onverwacht en onafhankelijk advies om de zorg voor hen die van onze zorg afhankelijk zijn nog beter te maken”.

 

De inspectie heeft locatie Zandhove bezocht en de gehele dag vele medewerkers en cliënten gesproken. De inspecteurs hebben in de praktijk gekeken hoe zaken geregeld waren en hebben na toestemming van de cliënt of familie zorgdossiers beoordeeld. Voor Zorgspectrum Het Zand was het al langer geleden dat de inspectie gepland op bezoek kwam. Voor de eerste keer was het nu een spontaan bezoek. Een concrete aanleiding daarvoor was er vanuit de inspectie niet. Onverwachte bezoeken van de inspectie aan verpleeghuizen komt mede voort uit het beleid van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

 

Zorgspectrum Het Zand gebruikt de uitkomsten van het inspectiebezoek en het rapport dat is ontvangen als spiegelinformatie voor al haar locaties. Organisatie brede verbeterpunten worden inmiddels in alle locaties aangepakt.

 

Klik hier voor het complete rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

-> lees verder
Afscheid burgemeester Alssema 29 augustus 2015

dhr vos en burgemeester alssemaStaphorst – De heer Alssema burgemeester van de gemeente Staphorst was vanmorgen te gast in De Berghorst. Niet zomaar? Om een bijzondere reden: Burgemeester Alssema gaat met pensioen. Op zijn laatste werkdag bracht hij ons een kort bezoekje. Het programma was voor de cliënten geen verrassing. Voor de heer Alssema wel.

 

Vrijdag 28 augustus rond half 11 kwam de burgemeester samen met zijn echtgenote voorrijden in een antieke auto. Na ontvangst met koffie deden zij samen met de cliënten mee met de gymnastiek. Als dank kreeg hij een prachtig in Staphorster stipwerk gestipt vogelhuisje. Dit vogelhuisje is gemaakt door cliënten van de dagbesteding De Berghorst. De heer Vos bood dit aan namens alle cliënten en sprak de wens uit dat de heer Alssema in de toekomst altijd welkom is bij De Berghorst voor een kopje koffie.

 

 

 

 

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand zoekt Lid Raad van Toezicht 28 augustus 2015

Zwolle – Zorgspectrum Het Zand zoekt in verband met beëindiging zittingstermijn een nieuw lid Raad van Toezicht met een financiële achtergrond. Bent u de kandidaat die wij zoeken? Klik hier voor meer informatie.

 

Houd de Stentor van morgen -zaterdag 29 augustus 2015- in de gaten!

 

 

-> lees verder
Werkconferentie indiceren 26 augustus 2015

Vrijdag 28 augustus organiseert Zorgspectrum Het Zand een werkconferentie indiceren voor vijf andere zorgorganisaties. Gezien de aanmeldingen is er een mooie opkomst. Gezamenlijk worden ervaringen uitgewisseld, gereflecteerd en nagedacht over de toekomst.

 

En waarom?

Door gewijzigd overheidsbeleid “Overgang van verzorging en verpleging thuis van WLZ naar de zorgverzekeringswet” zijn zorgorganisaties druk in de weer met de uitvoering van het nieuwe wijkverpleegkundig indiceren. Voorheen indiceerde het CIZ. Nu zijn organisaties zelf verantwoordelijk voor het indiceren van verzorging en verpleging thuis. En zij pakken dit sinds afgelopen januari op.

Zorgspectrum Het Zand heeft het initiatief genomen om samen met 5 zorgaanbieders te kijken wat de knelpunten zijn en bijbehorende oplossingen. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van de conferentie “Van gedachten wisselen over hoe een ieder het proces in de toekomst gaat inrichten.” We zijn benieuwd.

 

Moniek Beltman

Projectcoördinator Kennis- en Behandelcentrum

m.beltman@hetzand.nl 

-> lees verder
Coverstory voor Zorgspectrum Het Zand 19 augustus 2015

verensoZwolle - wat een verrassing dat Zorgspectrum Het Zand de coverstory “Het effect van een muziekkussen op nachtelijke onrust” heeft. Coverstory? Jawel, in de augustus editie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde. Daar zijn we toch wel trots op. Als organisatie streven wij altijd naar vernieuwing en nòg betere zorg. Het doen van wetenschappelijk onderzoek is dan ook belangrijk. Zo ook het onderzoek naar het effect van een muziekkussen op ouderen met dementie. Het resultaat hiervan is ook positief. Nieuwsgierig? Klik hier.

 

Wat mooi dat we de resultaten kunnen delen met anderen via het vakblad Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (Verenso). Het vakblad bij uitstek voor iedereen die betrokken is bij zorg, onderwijs en onderzoek ten behoeve van de ouderenzorg in de gehele breedte.

-> lees verder
Nieuwbouw De Hulstampen….. 19 augustus 2015

Nieuwleusen – De nieuwbouw bij De Hulstkampen ligt mooi op schema en vordert gestaag. Je kunt nu echt zien hoe het wordt. Dit ontgaat ook De Marskramer niet. Zij hebben een mooi artikel gepubliceerd in hun krant. Klik hier.

 

-> lees verder
Opening jeu de boules baan in Wijhe 18 augustus 2015

DSC_2786  DSC_2844   DSC_2869   DSC_2860Dinsdag 18 augustus is bij locatie Het Weijtendaal in Wijhe de jeu de boules baan geopend. Een grote wens om ouderen uit Wijhe en bewoners elkaar sportief te laten ontmoeten. De opening was het startschot van de Franse week en tevens wordt de baan in het kader van bewegen voor ouderen structureel opgenomen in het dagbestedings programma van Het Weijtendaal. Jeu de boules is een buitensport, makkelijke te leren, de baan is rolstoelvriendelijk en aangelegd naast het terras. Wybren Bakker had samen met huisarts Dr. Mees uit Wijhe,  de eer om het eerste spel te doen op de nieuwe baan.      DSC_2819

Iedereen is van harte uitgenodigd om met bewoners en onderling te komen spelen op de nieuwe baan. Bij de receptie van het Weijtendaal, Slotpark 1, zijn de jeu de boules ballen te leen.

-> lees verder
Bouwwerkzaamheden in Nieuwleusen hervat 12 augustus 2015

HulstkampenMet veel plezier kunnen we melden dat er na 3 weken welverdiende bouwvak weer gebouwd wordt in Nieuwleusen.

Wij hopen op een mooie nazomer en herfst zodat we in december een voorspoedige afronding van de 1e fase van het bouwtraject kunnen verwachten.

-> lees verder
Wandel Tweedaagse De Hulstkampen groot succes! 28 juli 2015

Afgelopen donderdag 23 en vrijdag 24 juli stonden er zo’n 25 bewoners aan de start van de wandel tweedaagse. Ze hadden de keuze uit zelf wandelen met een route van 1,5 km of een geduwd worden in de rolstoel met een route van 4 km. De eerste avond werd er door de nieuwbouw van Nieuwleusen gelopen en was de pauze bij wel een heel bekend iemand van ons in de tuin. Hier konden we heerlijk zitten en genieten van het uitzicht over een weiland met dieren. Onderweg werden er leuke verhalen van vroeger naar boven gehaald en werd er gelachen en ook hard gezongen. De tweede avond was het weer helaas wat minder, maar dat mocht de pret niet drukken. Het miezerde zachtjes en de lucht was aardig grijs. Iedereen wou toch graag wandelen om de medaille te verdienen. Tijdens de tweede avond werd er gewandeld over het platteland van Nieuwleusen. En bij aankomst werden de bewoners op een spectaculaire wijze verwelkomd door het ontvangst comité en uiteraard werden de medailles ook uitgereikt. Na afloop werd er nog gezellig afgesloten met een kop koffie en gezellige muziek. We mogen terug kijken op 2 super leuke avonden. Ook via deze weg willen wij alle vrijwilligers, familieleden, personeel en bewoners nogmaals bedanken voor jullie enthousiasme.

-> lees verder
Subtropisch paradijs ‘De Berghorst’ officieel geopend! 03 juli 2015

Staphorst - Zomer in Nederland….. Ook in Staphorst is het warm. En wat is bij zulke temperaturen nu lekkerder dan koud water? Een klein uitstapje naar de winkel en de clienten van Het Ooider hebben een geweldig verfrissende dagbesteding!

Samen met de woonbegeleiders zijn er badjes gevuld en hebben we met de cliënten een heerlijk verkoelende ochtend en middag gehad. De clienten ‘beschoten’ elkaar met waterpistolen, er werden waterballen overgegooid, vissen gevangen en natte voeten gehaald. Ook de daaropvolgende dagen werden de water-activiteiten aangeboden. De clienten vonden het érg leuk en verkoelend.

 

berghorst water 1 de berghorst water 2

-> lees verder
“Voice of Care Day”: Zorgspectrum Het Zand is van de partij 03 juli 2015

van rijnZwolle – Staatssecretaris Van Rijn heeft begin februari een plan geschreven met als titel “Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen”. Heel herkenbaar voor een ieder. Dat doen we graag met zijn allen. Een bijzonder plan. Één van de onderdelen van dit plan is een vernieuwingsprogramma voor verpleeghuiszorg. De mogelijkheid om zo vrij mogelijk van belemmeringen de best mogelijke kwaliteit van zorg te leveren. Van Rijn weet dat binnen de verpleeghuiszorg veel mooie initiatieven zijn en heeft de sector uitgedaagd om de plannen bij hem in te dienen. Uit deze plannen wordt een selectie gemaakt van projecten die onderdeel uit kunnen gaan maken van het vernieuwingsprogramma.

 

Zorgspectrum Het Zand heeft uiteraard deze gelegenheid aangegrepen en een projectplan ingediend. Dit sluit goed aan bij haar ambitie om “Elke dag meer leven aan de dagen toe te voegen”. En goed nieuws. Dit plan is geselecteerd als één van de 175 plannen die in aanmerkingen kunnen komen voor het vernieuwingsprogramma. Vandaag, vrijdag 3 juli mogen we het plan presenteren tijdens de “Voice of Care Day” in Nieuwegein. Er zijn dan meer zorgaanbieders. Dus een inspiratievol moment. Dan afwachten of we worden uitgekozen als één van de projecten die onder dit vernieuwingsprogramma komen te vallen. Dit horen we in de twee helft van juli.

Wel of niet. Zorgspectrum Het Zand gaat het ingediende plan uitvoeren! Wel geweldig wanneer dit wordt ondersteund door het vernieuwingsprogramma.

 

Wat staat er in het projectplan?

Kort en krachtig: “Meer vrijheid door minder gebruik van psychofarmaca”.  En dusdanig dat het gebruik binnen de organisatie lager is dan het landelijk gemiddelde.

 

Psychofarmaca? Dit zijn medicijnen die worden ingezet bij behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen. Maar als het zonder medicijnen kan is dat natuurlijk nog beter. Alleen maar stoppen met medicijnen kan natuurlijk niet. Dus binnen Zorgspectrum Het Zand wordt goed gekeken naar een andere aanpak om de klachten te verminderen met hetzelfde effect als de medicatie. En er zijn goede mogelijkheden. Denk aan bewegingstherapie, muziektherapie en ontspanningstherapie. Ook de medewerkers helpen de cliënt op passende wijze via het woonzorgconcept “Socio-therapeutische leefmilieus”.

 

Bovenstaande betekent ook minder  administratieve rompslomp binnen de organisatie. Dus geweldig wanneer het projectplan wordt ondersteund en Zorgspectrum Het Zand vrij baan krijgt dit uit te voeren. Ofwel de ruimte om de administratieve belemmeringen die er nu zijn te verminderen of zelfs op te heffen.

 

-> lees verder
Het Weijtendaal: Schildersclub “De varfdeuze” gaat van start 26 juni 2015

Wijhe – Vrijdag 26 juni hebben de cliënten van Het Weijtendaal buiten genoten van de workshop Porselein schilderen. Genieten van het creatieve samenzijn en verborgen talenten kwamen boven drijven.

 

De schildersclub “De Varfdeuze” is van start gegaan. We zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal gemaakt gaat worden.

 

P1030020

 

-> lees verder
Zandhove heeft een groentetuin 26 juni 2015

De Oude Mars heeft een groentetuin die mooi in bloei is. Ditzelfde geldt ook voor de groentetuin bij Zandhove. De cliënten kunnen al snel lekkere gerechten maken van deze groenten.

 

Nu het zonnig en lekker weer is, worden de verse aardbeien eerst geplukt en dan op het terras opgegeten.

 

tuin1zandhove tuin 2

 

 

-> lees verder
De zomer is begonnen in Het Wooldhuis 26 juni 2015

Heino- Dat de zomer is begonnen was donderdag 25 juni te merken in Het Wooldhuis. Wat een geluk!

 

Vorig jaar stond er een wensenboom in de hal en iedereen kon daar een wens in hangen. Zo ook de wens “Een patatje kopen in een puntzak”. En donderdag ging die wens in vervulling. Een patatwagen pal voor de deur van Het Wooldhuis. Iedereen kon daar een puntzak of bakje patat halen. Een frikadel, broodje hamburger of een kroketje kon ook. Wilde men geen vette hap, dan bood het restaurant uitkomst met het dagmenu.

 

Na deze verrassing was er nog één. En wel een heerlijk schepijsje met slagroom in de loop van de middag. Met het prachtige weer was dit het Sallandse vakantie gevoel. “Heerlijk. De zon en zoveel lekkers wat is het weer goed!” hoorde je uit vele monden.

Degene die ‘s middags geen patatje hadden gehaald, konden rond 17:00 nog terecht bij de patatkar. En ook daar was animo voor.

papatkar

-> lees verder
Film opgenomen bij Hospice Lotus 24 juni 2015

Je zal er maar mee worden geconfronteerd: een zeldzame vorm van kanker.  De NET-groep is een stichting die aandacht besteedt aan NET/NEC kanker. Zij hebben een film gemaakt, waarbij Hospice-arts Marjan de Gruijter van Zorgspectrum Het Zand vertelt. Zij vertelt over de palliatieve zorg vanuit highcare Hospice Lotus.

 

Meer weten?

-> lees verder
Mantelzorg Ontmoetingscafé Zandhove: Zomervakantie? 12 juni 2015

Zwolle – “Mantelzorger met de zomervakantie voor de deur…..”. Veel mensen gaan nu of over een paar weken op vakantie. Familie, vrienden, de zorgmedewerkers en de vrijwilligers. Bij sportverenigingen wordt meestal een zomerstop ingelast. Voor de één betekent dit een moment van rust. Voor de ander is het juist onrust, omdat er nog meer taken op zijn of haar bordje komen.

 

Hoe is dit voor de mantelzorger? Heeft die vakantie? Of juist nog meer drukte? Wat heeft die nodig om weer op te laden? Kan de mantelzorger op vakantie?  Wil deze op vakantie? Zo ja, samen met de naaste waar men voor zorgt of juist zonder? Hoe kan men dit aanpakken?

 

“Heeft u een goede manier gevonden?” Laat het ons weten tijdens het Mantelzorg Ontmoetingscafé te Zandhove op 28 juni aanstaande. Ervaringen en tips worden dan uitgewisseld

 

Mantelzorgers zijn van harte welkom op 28 juni vanaf 16:30 in het restaurant van Zandhove (Hollewandsweg 17 te Zwolle). Het eerste half uur is inloop met koffie/thee en vanaf 17:00 tot 18:00 gaat de bijeenkomst van start. Omdat het de laatste keer is van dit seizoen, is er voldoende ruimte voor gezelligheid, muziek en wat lekkers. Na afloop kan men weer genieten van het driegangendiner in het restaurant Zandhove.

Graag van tevoren aanmelden bij het Cliënten Contact Centrum van Zorgspectrum Het Zand via (038) 468 76 00 of restaurantzandhove@hetzand.nl

-> lees verder
Rolstoelvriendelijke Moestuin vandaag geopend 01 juni 2015

moestuin de oude marsZwolle – Verse groenten uit de eigen moestuin! Het is populair in Nederland om zelf eigen groenten te verbouwen en er iets lekkers van te maken. Wat nu als je in een rolstoel zit? Wielen die vastlopen en ook een gewone moestuin bijhouden wordt lastig.

 

Sanne, Marrie, Ruben en Maaike zijn leerlingen VIG-MMZ die bij de zorglocatie De Oude Mars werkzaam zijn zagen dit ook. Zij merkten dat cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel het leuk vinden om naar buiten te gaan en graag iets met de bestaande moestuin wilden. Het idee voor een rolstoelvriendelijke moestuin was geboren. Hun vraag om dit te realiseren werd ondersteund vanuit de organisatie. De leerlingen kregen de ruimte en hulp. En dit is zeer goed gelukt!

 

Aan de slag in de moestuin?

De cliënten rollen gemakkelijk de moestuin in over de verharde ondergrond. Naast de gewone moestuin is een deel van de moestuin speciaal voor rolstoelers. De  verhoogde moestuinbakken zorgen ervoor dat op zithoogte gewerkt kan worden. Ook groenten in groentepotten en kweekkastjes op de juiste hoogte zijn aanwezig.

 

Vanmiddag om 15:00 is officieel de moestuin geopend door een cliënt die ook heeft geholpen deze bijzondere moestuin te maken. Natuurlijk zijn de leerlingen en degene die hebben geholpen ook in het zonnetje gezet. Nu lekker aan de slag om over een paar weken te gaan genieten van de eerste eigen verbouwde groentes en kruiden.

om moestuin

 

De rolstoelvriendelijke moestuin is gerealiseerd door: Sanne Kroon, Vincent Klomp, Ruben Peters, Maaike van der Hoeff, Marrie Leusink, Marten van Dijken, Klaas Klomp, Linda Peters, Jan van ‘t Veld en Adrie Vermeulen

 

-> lees verder
Rolstoelfiets voor De Hulstkampen 30 mei 2015

Nieuwleusen – “Het is meer dan gelukt!” De loopgroep AG’85 uit Nieuwleusen heeft vandaag ervoor gezorgd dat nu bijna € 9.500,= is ingezameld. De cliënten van De Hulstkampen zijn blij met dit bedrag. Met dit geld wordt binnenkort een rolstoelfiets gekocht. Gezien het mooie weer wat op komst  is kijkt men er al naar uit om hiermee op pad te gaan.

fietshulstkampen

 

4000,= euro was tijdens een eerdere actiedag opgehaald door medewerkers en cliënten van De Hulstkampen. Als klap op de vuurpijl is dit bedrag vandaag dus ruim verdubbeld door de loopgroep.

 

“Hoe doe je dit?”

Een estafetteloop die start in Staphorst en via de Friese Elfsteden finisht in Nieuwleusen. Vandaag flink bikkelen. Het weer zat zeker niet altijd mee: zon, hagel, wind en een hoosbui. Gelukkig waren er supporters.  De cliënten van De Hulstkampen hebben langs de route de lopers goed aangemoedigd en zijn trots en blij.

 

“Trots en blij zijn de cliënten”

Trots op de estafettelopers die de enorme afstand hebben afgelegd. Blij dat zij van de zomer met de rolstoelfiets gemakkelijk op stap kunnen en wellicht een terrasje pikken. Iets wat voor veel mensen vanzelfsprekend is, maar voor de cliënten van De Hulstkampen niet!

 

hk2

hk1 hk3 hk5

 

 

-> lees verder
MANTELZORG ONTMOETINGSCAFÉ ZANDHOVE: Zorg in de laatste levensfase 19 mei 2015

Zwolle – “Zorg in de laatste levensfase”. Voor mantelzorgers van mensen in de laatste levensfase is dit een heftige periode, waarin men wordt geconfronteerd met het naderende levenseinde van een dierbare en de daarmee samenhangende zorg(en) en emoties.

 

Op 31 mei opent het Mantelzorg Ontmoetingscafé weer haar deuren te Zandhove en zal Marjan de Gruijter, één van de artsen van Zorgspectrum Het Zand en Hospice arts, stilstaan bij dit onderwerp. Haar boodschap is “Hoe moeilijk het ook is om hierover met elkaar te praten, het is in ieder geval belangrijk om hierover van gedachten te wisselen.” Tijdens de bijeenkomst worden handreikingen gegeven waarover men kan nadenken. Er kan tegenwoordig veel, zowel thuis als in een zorginstelling. Wat zijn die mogelijkheden? Wat past bij u en uw naaste? Wat wilt u als mantelzorger?.

Bovendien  elk mens is uniek; dus wat is voor een naaste waarvoor een mantelzorger zorgt belangrijk in zijn of haar laatste levensfase? Hoe verhoudt zich dat met datgene wat de mantelzorger wil of kan? Hoe komt men hierover in gesprek? Wat kan een mantelzorger doen wanneer het niet (meer) gaat?

Bij deze en meer vragen wordt 31 mei stilgestaan in het Mantelzorg Ontmoetingscafé. Na afloop is er de mogelijkheid om samen te dineren en na te praten in het restaurant van Zandhove. Hier kan men zelf een driegangen menu samenstellen.

 

Mantelzorgers zijn van harte welkom op 31 mei aanstaande vanaf 16:30 in het restaurant van Zandhove (Hollewandsweg 17 te Zwolle). Het eerste half uur is inloop met koffie/thee en vanaf 17:00 tot 18:00 gaat de bijeenkomst van start.

Graag van tevoren aanmelden bij het Cliënten Contact Centrum van Zorgspectrum Het Zand via (038) 468 76 00 of restaurantzandhove@hetzand.nl

-> lees verder
Welk puzzelstukje voegt de cliënt toe? 01 mei 2015

mtoZwolle – Een goede zorg- en dienstverlening is wat u van Zorgspectrum Het Zand mag verwachten. Om die reden wordt binnenkort een cliëntervaringsonderzoek gehouden onder onze cliënten en cliëntvertegenwoordigers.  Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen  wij de kwaliteit van de zorg voor onze cliënten verder verbeteren. De mening van onze cliënt telt!

 

Vertrouwelijkheid

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Effectory, een onafhankelijk onderzoeksbureau. Effectory zal hiertoe een willekeurig geselecteerde groep cliënten aanschrijven. De antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld, zodat iedereen vrijuit zijn/haar mening kan geven. Deelname aan het onderzoek is uiteraard geheel vrijwillig.

 

Opzet  onderzoek

Vragenlijsten naar vertegenwoordigers van PG-bewoners

Een aantal vertegenwoordigers van de PG-bewoners ontvangt een schriftelijke vragenlijst. De vragenlijsten worden verzonden op donderdag 7 mei 2015 en de cliëntvertegenwoordigers hebben zes weken de tijd om de vragenlijst in te vullen en te retourneren aan Effectory.

 

Vragenlijst voor de Thuiszorg bewoners

Een aantal extramurale cliënten ontvangt een schriftelijke vragenlijst. De vragenlijsten worden verzonden eveneens op donderdag 7 mei en de cliënten hebben zes weken de tijd om de vragenlijst in te vullen en te retourneren aan Effectory.

 

Interviews met somatische bewoners

Een aantal somatische bewoners wordt benaderd voor een interview. Deze groep cliënten wordt tijdens een persoonlijk gesprek geinterviewd door een onafhankelijke interviewer. Deze interviews vinden in mei en juni 2015 plaats.

 

Samen een mening

Uit onderzoek is gebleken dat de tevredenheid van de cliënt over de zorg sterk samenhangt met de tevredenheid van medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers. Daarom is dit keer gekozen voor een vernieuwde opzet: het cliëntervaringsonderzoek wordt vrijwel tegelijkertijd met het medewerkers-  en vrijwilligersonderzoek uitgevoerd. De resultaten van deze drie onderzoeken worden aan elkaar gekoppeld, zodat wij concrete aanknopingspunten krijgen om acties te formuleren en verbetertrajecten uit te voeren.

 

Contactpersoon

Als u vragen heeft over het onderzoek kunt u zich wenden tot Susanne Verschure, kwaliteitsadviseur bij Zorgspectrum Het Zand. Tel: 038- 4687706, of e-mail: s.verschure@hetzand.nl

-> lees verder
De Oude Mars: Fietsroute Rondje Zwolle 29 april 2015

Zwolle – Vanmorgen is door wethouder de heer R. de heer van de gemeente Zwolle en de heer H. van Voorneveld directeur van Marketing Oost de vernieuwde fietsroute “Rondje Zwolle” geopend bij De Oude Mars. De vernieuwde route kan in twee richtingen per fiets of te voet worden afgelegd en komt langs locatie De Oude Mars van Zorgspectrum Het Zand. Hier kan men pauzeren op het terras van Theehuis De Oude Mars met koffie/thee en wat lekkers.

 

De route is 40 km en kan naar wens worden ingekort via doorsteekjes.

 

DSC_2749

 

 

-> lees verder
Samenwerking met Save Apothekers een feit 29 april 2015

Zwolle – Dinsdag 28 april was het zover.  Mevrouw G.C.M. Janssen van Zorgspectrum Het Zand (ZHZ) en de heer P.R. Brummelhuis van Savepak Apothekers ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst i.v.m. de Farmaceutische zorg voor de cliënten van de zorglocaties ZHZ. Savepak werkt met een fijnmazige bezorgdienst en verschillende apothekers uit de regio. Iets waar Zorgspectrum Het Zand een voorstander van is. De lokale apothekers leveren de medicatie en Savepak zorgt dat het juist wordt verpakt per cliënt en correct bezorgt bij de zorglocaties van Zorgspectrum Het Zand.

 

zhz saveapotheek

 

 

-> lees verder
Bewoners Zandhove te gast bij voetbalvereniging Zwolsche Boys 28 april 2015

Zwolle - Op uitnodiging van voetbalvereniging Zwolsche Boys hebben een aantal bewoners van Zandhove afgelopen weekend de wedstrijd Zwolsche Boys 1 – Gramsbergen 1 gezien.

 

De bestuursleden van de Zwolsche Boys ontvingen de bewoners, waarna zij de wedstrijd goed konden volgen vanaf een mooie plek aan de zijlijn. Vanwege de regen was een tent geplaatst en werden fleecedekens, koffie/thee en een snack uitgereikt om warm te blijven.

 

Bij rust stond het ondanks de kansen die de boys creëerden 0-0. Na de rust benutte Gramsbergen hun kansen en scoorden 2 keer. Zwolsche Boys verloor met 0-2. Helaas degraderen ze nu en spelen volgend jaar in de 4de klasse.

Hulde voor de spelers die ondanks deze grote teleurstelling toch allen een hand kwamen geven en bedankten voor de support! Zij toonden zich een waardig verliezer.

 

Zowel de bewoners als leden van de voetbalvereniging kijken terug op een zeer geslaagde middag. Beide partijen spraken uit dat het evenement voor herhaling vatbaar is.

 

 

-> lees verder
De Hulstkampen: de nieuwbouw vordert… 24 april 2015

Nieuwleusen – De nieuwbouw De Hulstkampen staat nu grotendeels in de steigers en de metselaars zijn gestart met het metselen van de gevels.

hulstkampen april 2015

 

 

 

-> lees verder
Cliënten Zandhove te gast bij Zwolsche Boys 08 april 2015

zwolsche boysZwolsche Boys organiseert in samenwerking met Zorgspectrum Het Zand een ‘dagje voetbalclub’ voor cliënten van Zandhove op 25 april aanstaande. Klik hier.

-> lees verder
Het Wooldhuis en Basisschool de Dolfijn op RTV Raalte 24 maart 2015

Heino - Basisschool De Dolfijn benaderde Het Wooldhuis met de vraag of zij wilden meewerken aan de themaweek “Vrijheid”. “Uiteraard!”, was het antwoord van Het Wooldhuis.

 

Zo werden de cliënten van Het Wooldhuis uitgenodigd om aanwezig te zijn bij verschillende activiteiten, zoals een gezamenlijk bezoek aan kasteel Het Nijenhuis. In de beeldentuin rondom het kasteel duwden de kinderen de cliënten rond en vertelde een gids allerlei wetenswaardigheden. Mooi om oud en jong samen te zien.

 

Een bijzondere activiteit vond plaats op 11 maart: 24 leerlingen van de basisschool De Dolfijn interviewden een aantal cliënten over het thema “Vrijheid”. In groepjes van drie leerlingen kwamen zij op bezoek bij een cliënt: één als regisseur, één als cameraman en één als interviewer. Op de vraag aan de activiteitenbegeleider van Het Wooldhuis hoe men dit heeft ervaren niets dan lof: “Het was bijzonder om te zien hoe hartelijk de kinderen werden ontvangen door de bewoners. De kinderen namen hun opdracht zeer serieus. Hier en daar werd een snoepje, pepermuntje of chocolaatje uitgedeeld, wat de kinderen natuurlijk niet afsloegen!”

 

De opnames zijn samengevoegd tot een mooie, grappige en ontroerende documentaire, welke tijdens de afsluiting van de themaweek in première is gegaan. Deze documentaire is niet onopgemerkt gebleven. Vandaag 24 maart wordt deze documentaire de hele dag elk uur direct na het journaal uitgezonden op RTV Raalte.

 

 

-> lees verder
Mantelzorg Ontmoetingscafé opent zondag 29 maart weer haar deuren! 24 maart 2015

Zwolle- Op 28 september 2014 opende het Mantelzorg Ontmoetingscafé voor het eerst haar deuren. Initiatiefneemster Antoinette Krot in samenwerking met ZwolleDoet gaf vastberaden aan dat er behoefte is aan dit Ontmoetingscafé en dit blijkt inderdaad zo te zijn. Elke laatste zondag van de maand gaan de deuren open vanaf 16:30 uur en de opkomst van mantelzorgers is een succes te noemen. Het zijn mantelzorgers met een naaste (al dan niet thuiswonend of in een zorginstelling) die intensieve zorg nodig heeft, die komen. Het eerste half uur is een inloop met koffie en thee en van 17.00-18.00 uur wordt er met elkaar gesproken over het thema. Na afloop is er de mogelijkheid om samen met elkaar te eten in het restaurant van Zandhove. Hier kan men uit twee speciaal samengestelde driegangen “mantelzorg menu’s”  (€6,50 pp) kiezen.

 

Thema van 29 maart: “Gezonde voeding, koken en (samen) eten.” 

Voeding en gezond eten staat volop in de belangstelling. Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen. Vast wel eens gehoord van superfoods, zoals chiazaad of tarwegras. En soms lijkt het alsof we helemaal niets meer kunnen eten; brood en melk zouden ongezond zijn. Wat is gezonde voeding en hoe kan een goede en lekkere keuze worden gemaakt uit het grote aanbod van voedingsmiddelen.

 

Als mantelzorger is er wellicht minder tijd om een gezonde warme maaltijd te bereiden. Of is er juist behoefte om vaker samen met anderen te eten? Vragen hierover, hoe hiermee om te gaan, ervaringen en tips met elkaar delen, komen aan de orde op 29 maart. Heleen Landsheer en Nynke van der Kooij -beiden diëtisten- hopen een “gezond” antwoord te kunnen geven op alle vragen.

 

 

 

-> lees verder
Voorjaarsmarkt De Hulstkampen 24 maart 2015

marktkraamOp 25 maart is er weer de jaarlijkse Voorjaarsmarkt. Vanaf 13:30 exclusief voor alle bewoners van De Hulstkampen en vanaf 15:00 t/m 17:00 voor alle andere belangstellenden! Op de markt is er van alles te doen, zoals: vis roken, bloemen, muziek, Rad van avontuur, verkoop van kaarten en vooral veel gezelligheid. Komen jullie ook naar onze Voorjaarsmarkt? Dit jaar gaat de opbrengst van de markt naar het goede doel: “Een Rolstoelfiets voor de bewoners van De Hulstkampen!!”

 

Voor informatie: m.stijf@hetzand.nl of cabhk@hetzand.nl of bel (0529) 47 81 00

-> lees verder
Transmurale Stroke-Service Zwolle 13 maart 2015

Zwolle- In de regio Zwolle werkt een aantal zorginstellingen samen om goede zorg voor mensen na een CVA te bieden: Transmurale Stroke Service Zwolle e.o. (TSSZ). ‘Op het juiste moment op de juiste plaats de juiste zorg’, dat is het doel van deze ketensamenwerking. Ook Zorgspectrum Het Zand neemt deel aan deze samenwerking en wel als volgt: meer.

-> lees verder
Alzheimercafé 10 maart 2015

netwerk dementieZwolle - 17 maart aanstaande is er een Alzheimercafé in restaurant Urbana in Zwolle. Het thema is “Dementie en Palliatieve zorg”. Marjan de Gruijter, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts Palliatieve Zorg van Zorgspectrum Het Zand zal samen met Aart te Velde, netwerkcoördinator dementie een presentatie verzorgen. Ieder die te maken heeft met dementie en met het thema is van harte welkom vanaf 19:30. Voor specifieke informatie, klik hier.

 

 

 

-> lees verder
15 februari: Zandhove en De Oude Mars op RTL4 10 maart 2015

rtlZwolle - Afgelopen december zijn bij Zandhove en De Oude Mars filmopnames gemaakt door Medical Travel van RTL4. Deze filmopnames staan expliciet stil bij onze zorgverlening aan cliënten met NAH (= Niet Aangeboren Hersenletsel).

 

Zorgspectrum Het Zand heeft een eigen zorgvisie en werkt gericht met het woonzorgconcept “Leefmilieus” op al haar zorglocaties. Dit is  “Een bewust gecreëerd samenhangend aanbod van zorg, behandeling, begeleiding, dagbesteding en huisvesting”.  Nieuwsgierig hoe hier binnen Zorgspectrum Het Zand invulling aan wordt gegeven?

 

-> lees verder
Wij hebben de tijd voor een zorggesprek 06 maart 2015

Dalfsen/ Nieuwleusen – Wanneer moet ik naar een verpleeghuis?’ Wie helpt mij als ik zelf geen boodschappen meer kan doen? En hoe komt het dat ik al dagen geen trek meer meer heb? Wie ouder wordt, loopt tegen vragen aan. In Dalfsen en Nieuwleusen zetten zorgspecialisten van het consultatiecentrum 65+ zich in om al dit soort vragen uitgebreid te beantwoorden en ouderen naar de geschikte zorgaanbieders door te verwijzen. Lees meer

 

Bron: Stentor d.d. 6 maart 2015, door Kenneth Stamp

-> lees verder
Filmopnamen in Hospice Lotus 26 februari 2015

DSC_1685Gisteren heeft de NET-groep opnamen gemaakt voor een nieuwe film voor het palliatieve traject voor patiënten met NEC graad 3 en hun naasten in onze Hospice Lotus.

Hierbij zijn hele mooie woorden gesproken zoals “genezen soms, verlichten vaak en vertroosten altijd”. Het eindresultaat is binnen enkele weken te bewonderen en wij zijn hier natuurlijk heel benieuwd naar.

Houd onze site goed in de gaten!

 

 

 

-> lees verder
De Hulstkampen: beton gestort op de eerste verdiepingsvloer 26 februari 2015

Nadat op 5 februari de eerste vloerdelen van de eerste verdiepingsvloer van De Hulstkampen zijn gelegd, is er 25 februari beton gestort op de eerste verdiepingsvloer.

De bouw verloopt voorspoedig!

 

 

foto 3 HKfoto 1 HKfoto 2 HK

 

 

 

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand zoekt verbinding in de regio 20 februari 2015

Zwolle –  Zorgspectrum Het Zand speelde tijdig in op de veranderingen in de zorg. Reorganiseren is niet nodig.

 

Afgelopen donderdag 19 februari heeft de Stentor een interview gepubliceerd met onze nieuwe voorzitter Raad van Bestuur Wybren Bakker. Klik hier voor het interview.

 

Bron: De Stentor, door Ingrid Stijkel

-> lees verder
Zandhove: Geslaagde renovatie 17 februari 2015

Zwolle – In 2012 benaderde Zorgspectrum Het Zand Patrick Belderink van OOST5 Architectuur voor een uitdagend project: de renovatie van de algemene ruimtes van locatie Zandhove in Zwolle. Gevraagd werd om een visie op de algemene voorzieningen. Uiteraard in overleg met de zorgmanager en de manager inkoop en interne dienst. Zorgspectrum Het Zand noemde het project ‘de droom’. De hal, de gang naar het restaurant, het restaurant, de gang naar het ontmoetingsplein de Zanderij en de Zanderij zelf zijn gerenoveerd.  En dit is zeker goed gelukt. Nieuwsgierig, klik hier

 

Bron: BNI, Zorginterieurs “Ontwerpen vanuit de mens”

-> lees verder
Waterkunst in vijver Zandhove 10 februari 2015

Zwolle- Een ruim vijf meter hoge ‘waterloper’ siert sinds een paar maanden de vijver van verpleeghuis Zandhove in Zwolle-Zuid…..meer

 

Bron: De Stentor (woensdag 4 februari 2015)

 

-> lees verder
De Hulstkampen: eerste vloerdelen verdiepingsvloer gelegd 06 februari 2015

Nieuwleusen – Op 19 december 2014 was de beganegrondvloer geheel klaar en in de tussentijd heeft de bouw niet stil gestaan. De eerste vloerdelen van de eerste verdiepingsvloer zijn dan ook op 5 februari gelegd!

bouw hk feb 2015

 

 

-> lees verder
Het Wooldhuis: ‘t Supertje 06 februari 2015

Heino – afgelopen maandag 2 februari is ‘t Supertje van zorglocatie Het Wooldhuis feestelijk geopend samen met de bewoners. Alle bewoners hebben een nieuwe boodschappentas gekregen en een spaarkaart ontvangen. Zo kan er gespaard worden voor een leuke attentie!

wh super

In ’t supertje kunnen bewoners van Het Wooldhuis de dagelijkse boodschappen halen. ‘t Supertje bestond al, maar door de ontstane behoefte is zij verhuist naar een prominentere plek en is het nu een prachtige ruime winkel. Naast boodschappen doen is elkaar ontmoeten ook goed mogelijk. Er is een leestafel waaraan bewoners een kopje koffie/thee kunnen drinken en de krant kunnen lezen. Er is ruimte voor een praatje of een spelletje. Zo wordt boodschappen doen echt gezellig!

-> lees verder

Stilstaan bij bewegen in het Mantelzorg Ontmoetingscafé! 05 februari 2015

Zwolle - `Beweging is niet alleen goed is voor ons lichaam is, maar activeert ook onze hersenen!`. Op zondag 25 januari vertelde bewegingswetenschapper Moniek Beltman in het Mantelzorg Ontmoetingcafé  wat bewegen doet en hoe dit de hersenen activeert.

 

De interactieve opzet van de bijeenkomst leverde bruikbare tips op. Om een paar te noemen:

- Vaker de auto laten staan en gaan fietsen of wandelen

- Vaste momenten in de dag vastleggen om iets actiefs in huis te doen, zoals bewegen met een stoelfiets

- Puzzels oplossen als hersengymnastiek

- Met mensen uit de buurt in het park lopen

- In de huiskamer meedoen met het TV programma van Omroep Max over bewegen-yoga

- Oppas worden van een hond in de buurt

Samen met iemand uit de buurt bewegen

-  De trap nemen in plaats van de lift of roltrap

 

Een mantelzorger die door meer bewegen langer fit kan blijven, kan ook beter en langer zorgen voor zichzelf èn de ander. 

 

Bent u mantelzorger of kent u mantelzorgers die wellicht een kijkje willen nemen in het Mantelzorgcafé? Op zondag 29 maart 16:30 ontvangt het Mantelzorg Ontmoetingscafé  te Zandhove u graag. Deze bijeenkomst staat in het teken van `Gezonde voeding, koken en (samen) eten` en wordt verzorgd door de diëtisten van Zorgspectrum Het Zand.

 

Geef het door!

 

 

-> lees verder
Burgemeester Dadema stelt zich voor in Het Wooldhuis 22 januari 2015

IMG_8346IMG_8365Woensdagmorgen 21 januari kwam Burgemeester Martijn Dadema een bezoek brengen tijdens de koffie. De burgemeester was uitgenodigd door de bewoners. In Salland Centraal stond dat de Burgemeester was geïnstalleerd in de gemeente Raalte en dat hij uitgenodigd wil worden. Er is toen een nieuwjaarswens gestuurd naar de Burgemeester met daarbij de vraag of hij een keer naar Het Wooldhuis wil komen. Enkele dagen later was er al een telefoontje om een datum af te spreken.

 

En zo kwam de burgemeester woensdag naar Het Wooldhuis. Het restaurant was goed gevuld met vele bewoners. Mevrouw Wolfkamp, (een bewoner) heette de burgemeester welkom en benoemde dat ze het fijn vond dat er nu een Burgemeester is die ook Heino kent en ze hoopt dat Heino ook de nodige aandacht gaat krijgen. Ze heeft het gevoel dat het dorp Heino er een beetje bij aan hing, sinds de gemeentes samen zijn gegaan.

 

Anjo Veldkamp (zorgmanager) heette de burgemeester welkom en vertelde in het kort een stukje geschiedenis van Het Wooldhuis. Doordat de burgemeester was geboren in Heino en hier in zijn kinderjaren is opgegroeid, kon hij zich nog wel een bejaardenhuis in Heino herinneren. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid weer gaan wonen in Heino en zei dat hij dan vast nog wel eens een wandeling met zijn vrouw en kinderen zal maken langs en door het park van Het Wooldhuis.

 

Na een uurtje had hij elders verplichtingen en nam hij afscheid. Mevrouw Herbrink gaf hem namens de bewoners een flesje wijn mee in de zelf gemaakte geschenkverpakking door de bewoners. Dit werd zeer gewaardeerd.

De reactie nadien van de bewoners was dat het een aardige en heel gewone man is. Hij ging met een krukje door het restaurant en schoof bij iedere tafel eventjes aan. Hij heeft toegezegd zeker nog eens terug te komen.

 

Daatje Bergman

Coördinator activiteiten

-> lees verder
Nieuwe bestuursvoorzitter per 1 januari 2015 02 januari 2015

De Raad van Toezicht van Zorg-Samen Het Zand is verheugd u te kunnen mededelen dat de heer Wybren Bakker per 1 januari 2015 is benoemd tot de nieuwe voorzitter Raad van Bestuur van Zorgspectrum Het Zand. De heer W. Bakker heeft ruime bestuurlijke ervaring in de ouderenzorg en is tevens zes jaar directeur van NU’91 (beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden) geweest. Daarnaast is hij al vele jaren politiek actief.

 

De heer W. Bakker zal samen met mevrouw G. Janssen invulling geven aan de verdere ontwikkeling van Zorgspectrum Het Zand als betekenisvolle organisatie voor haar cliënten, medewerkers en vrijwilligers.

 

-> lees verder
De Hulstkampen: een mijlpaal 19 december 2014

hk dec 2014

Nieuwleusen – In september werd van deze plek een foto genomen voor de krant. De sloop was toen in volle gang. Op de achtergrond waren toen de restanten van het oude gebouw te zien.

Vandaag is de beganegrondvloer geheel klaar! Via deze weg willen we iedereen bedanken voor de prettig wijze waarmee is samengewerkt om deze (kleine) mijlpaal te bereiken. We wensen allen fijne feestdagen en een gezegend 2015.

 

Mieke van Eldik

Zorgmanager De Hulstkampen

-> lees verder
Arjo Meesters zit in de top 100 van Zorgtoppers 2014!! 15 december 2014

Arjo Meesters is door Zorgspectrum Het Zand genomineerd als zorgtopper van 2014. Zij heeft samen met Dirk Metsemakers een pakarm ontwikkelt voor de client en de verzorging. Omdat we maar 1 iemand konden nomineren hebben we Arjo genomineerd omdat zij ook de praktische uitvoering van het produkt heeft gedaan maar uiteraard ook hulde voor Dirk!

Dit kwam binnen van de jury :

‘Uit alle nominaties heeft de jury 100 inspirerende verhalen geselecteerd. Stuk voor stuk zorgtoppers die op hun eigen wijze een bijdrage hebben geleverd aan een betere zorg. Én hun plaats in de lijst dik verdienen. De 100 geselecteerde zorgtoppers zijn terug te vinden op de website van Zorgtopper 2014. Met het einde van het jaar in zicht een mooi moment om hen te bedanken. Wij zijn trots op al deze toppers en zullen in het komende jaar verschillende verhalen uitlichten. Verhalen die anderen inspireren en enthousiasmeren om binnen de zorg hun beste beentje voor te zetten. Als klap op de vuurpijl maken we op 8 januari de ‘Zorgtopper van het jaar 2014’ bekend. Een ambassadeur voor alle zorgtoppers die door ons uitgebreid in het zonnetje gezet zal worden. Benieuwd naar de ontwikkelingen? Houd de website in de gaten of volg ons op Twitter’.

Wij zjin heel benieuwd of Arjo op 8 januari de Zorgtopper wordt? Voor ons zijn Arjo en Dirk uiteraard Zorgtoppers, net als vele anderen binnen Zorgspectrum Het Zand!

 

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand werkt cliëntgericht door medewerkers voorop te stellen 18 november 2014

Naar aanleiding van het medewerkersonderzoek in oktober 2011 heeft Zorgspectrum Het Zand veel geïnvesteerd in zowel de medewerkers als de vrijwilligers, het meerjarenbeleid en de bijpassende zorgvisie. Alles met het oog op de cliënt, want volgens Zorgspectrum Het Zand is het van belang dat de cliënt de dirigent is van zijn eigen zorg en leefproces. Al deze investeringen hebben bijgedragen aan een nominatie tot Beste Werkgever 2014. Davinia Levie van Effectory spreekt met Gerrie Janssen, lid Raad van Bestuur, over de weg die zij hebben afgelegd om tot dit trotspunt te komen.

 

-> lees verder
Publieksdag Palliatieve Zorg bibliotheek Zwolle 18 november 2014

Op donderdag 20 november is er een gratis publieksdag over Palliatieve zorg in de bibliotheek Zwolle, de Diezerstraat 80. Deze dag is voor iedereen die meer wil weten over palliatieve zorg of over zorg in de laatste fase van het leven. Allerlei instanties geven informatie, er is een boekentafel, infomarkt en er worden lezingen gehouden. Een van de stands zal bemand worden door verpleegkundigen en een zorgadviseur van Hospice Lotus. Zij zullen informatie over ons hospice geven. Daarnaast zal een van de lezingen in de lezingencyclus gegeven worden door Marjan de Gruijter, kaderarts palliatieve zorg en arts van hospice Lotus. Zij zal vertellen over ervaringen in het hospice. De inleiding van haar lezing is:

Iemand zei eens: ‘Een hospice, dat is toch eigenlijk een sterfhuis?”. Ja, er wordt gestorven in een hospice. Maar juist een hospice is een plek is waar heel intens geleefd wordt. Wij proberen leven aan de dagen toe te voegen in plaats van dagen aan het leven. Hoe kun je dat doen? Wat gebeurt er in een hospice en voor wie is het bedoeld?

Andere lezingen gaan bijvoorbeeld over het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie, wat een verpleegkundige thuis allemaal kan doen, zingeving in de laatste fase en nog meer.

Er zal een film gedraaid worden, er zijn workshops over schrijven, handmassage geven en het maken van een bucketlist. Voor het programma klik hier. Er is een middagprogramma en een avondprogramma. Zie hier alle tijden http://www.netwerkpalliatievezorg.nl/Portals/109/Programma%20publieksdag.pdf

 

 

-> lees verder
Jenneke van Veen verbeterkrant 17 november 2014

Drie jaar lang zijn er verbeterprojecten uit ouderenzorg en gehandicaptenzorg ingezonden voor de Jenneke van Veen Verbeterprijs. In 2014 zijn de tips van de inzenders van de Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2011, 2012 en 2013 bij elkaar gebracht in een speciale Jenneke van Veen krant.

Deze krant bevat interviews waarin projectleiders vertellen hoe het verder is gegaan met de projecten. Op deze manier kunnen zorgverleners en organisaties van elkaar leren, geïnspireerd raken en goede initiatieven overnemen. Op 13 november organiseerden ActiZ, LOC Zeggenschap in zorg, VGN, Ieder(in), mede georganiseerd door Vilans en het Kwaliteitsinstituut, een bijeenkomst met informatiemarkt. Onze muziektherapeuten waren aanwezig in verband met de ligconcerten van Zorgspectrum Het Zand. Zie ook het 2e artikel in de krant.

Voor meer informatie check :  https://www.loc.nl/loc/projecten/verbeterprijs

 

-> lees verder
Mooi artikel in het Algemeen Dagblad (AD) over Het Weijtendaal 10 november 2014

Zaterdag 8 november verscheen er in het AD een mooi artikel van Marjan Berk over de zorg in onze locatie Het Weijtendaal te Wijhe.
Een positief stuk waar we als Zorgspectrum Het Zand trots op zijn! Door op de link te klikken, ziet u het artikel. 
 

Foto artikel AD 8-11-14 Marjan Berk Weijtendaal

 

-> lees verder
Ligconcerten naar bijeenkomst Jenneke van Veen verbeterprijs 04 november 2014

Donderdag 13 november zullen Emma en Hanna, onze muziektherapeuten ons vertegenwoordigen bij de bijeenkomst rondom de Jenneke van de Veen prijs. Dit jaar is gekozen om te kijken naar de

prijswinnaars uit 2011 en 2013 en te kijken hoe het gaat met de ingediende projecten van toen.      Jenneke van Veen Verbeterprijs

 

Er is dus een informatiemarkt opgezet in Bilthoven met als thema ‘Kwaliteitsverbeteringen in de langdurige zorg’.  De ligconcerten van Zandhove hebben in 2011 de tweede prijs gewonnen bij de Jenneke van de Veen verbeterprijs. Emma en Hanna zullen aangeven dat de ligconcerten vast onderdeel geworden zijn van het aanbod van zorg binnen Zandhove en dat het project verder is uitgerold naar andere locaties. Een succesformule dus.

 

 P3180133P3180127 P3180132

ActiZ, organisatie van zorgondernemers, LOC zeggenschap in zorg, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Ieder(in), Zorginstituut Nederland en Vilans organiseren deze dag.

De bijeenkomst vindt plaats donderdag 13 november van 12.30 tot 16.30 uur in Bilthoven.muziektherapie

 

 

-> lees verder
Jan Bakker onderscheiden met lintje 03 november 2014

Jan Bakker met lintje Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle reikte vrijdagmiddag in Kasteel Het Nijenhuis te Heino de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van 

 Oranje-Nassau uit aan Jan Bakker uit Warnsveld. De heer Bakker kreeg de onderscheiding uitgereikt bij zijn afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van

 Stichting Zorg-Samen Het Zand, waaronder Zorgspectrum Het Zand ressorteert.

 

 Naast zijn betaalde hoofdfunctie als bestuurder van dit Zorgspectrum heeft Jan Bakker een groot aantal regionale en landelijke bestuursfuncties vervuld. In 1992

 werd hij algemeen directeur van verpleeghuis Zandhove en in 2000 voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij ontwikkelde nieuwe behandelmethodes en wist er

 jongere verpleeghuisbewoners binnen te halen en daarmee de locatie uit te breiden tot een moderne instelling in een prachtige omgeving. De heer Bakker is een

 gerespecteerd bestuurder met visie. In zijn werk heeft hij zowel de zorg voor ouderen als de zorg voor jonge verpleeghuiscliënten op zeer positieve wijze

 beïnvloed. Zijn manier van verbinden en samenbrengen, zijn oog voor kwaliteit van zorg, detail en zijn altijd aanwezige aandacht voor de cliënt maken het

 verschil. Zo heeft hij zich ingespannen om cliënten ook in een speciaal voor hen aangepast hotel in het buitenland vakantie te kunnen bieden.
 

 In zijn werk zocht hij samenwerking met andere zorginstellingen. Onder zijn leiding is verpleeghuis Zandhove gefuseerd met verzorgingshuizen in Staphorst,

 Nieuwleusen, Heino en Wijhe. Ook heeft hij enkele jaren geleden de monumentale boerderij De Oude Mars in Zwolle met zeer veel zorg laten vernieuwen en verbouwen tot wooneenheden met dagbesteding voor specifieke groepen.  

Jan Bakker kreeg de onderscheiding omdat hij zich in zijn werk en bestuursfuncties vele jaren met enorme betrokkenheid heeft ingezet voor de verbetering van de zorg, met name in de regio Zwolle, maar ook daarbuiten. Zijn werk is van grote waarde voor de samenleving

 

-> lees verder
Supertrots 17e van de 100 beste werkgevers van Nederland! 07 oktober 2014

Alle medewerkers, vrijwilligers en cliënten van Zorgspectrum Het Zand kunnen trots zijn want wij zijn 17e geworden in de ranglijst van de 100 beste werkgevers van Nederland! Een topprestatie. De lijst wordt samengesteld door Effectory en Intermediair op basis van de resultaten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Dus een dikke duim! En we feliciteren Buurtzorg Nederland met hun 1e plaats.

-> lees verder
Ken jij de Zorgtopper van 2014? Nomineer diegene voor 31 oktober! 07 oktober 2014

 Gezocht: dé zorgtoppers van 2014

ActiZ en Bureauvijftig gaan op zoek naar de 100 grootste zorgtoppers van 2014. Nederland hervormt haar langdurige zorg. Deze door bezuiniging gestuurde hervorming vraagt veel van (zorg)medewerkers en vrijwilligers. Zorg is tenslotte mensenwerk. ActiZ en Bureauvijftig zijn op zoek naar mensen die al jaren het verschil maken in de zorg. Mooie verhalen van medewerkers en vrijwilligers die op hun eigen manier een steentje bijdragen aan een betere zorg. Meer dan ooit heeft Nederland hen nodig: de zorgtoppers. Iedereen die een zorgtopper kent, kan hem of haar voor 31 oktober opgeven.  Wat maakt iemand een zorgtopper? Het verschil maken met een goed idee, leuk initiatief of tomeloze inzet is wat volgens ons een zorgtopper typeert. Gelukkig gebeurt dit al op grote schaal, maar helaas niet altijd zichtbaar. Daarom verdienen de zorgtoppers om in het zonnetje gezet te worden. Een stukje erkenning voor het goede werk dat zij doen.

 

Aad Koster, directeur van ActiZ: “We hebben al veel mooie nominaties ontvangen. Hier zitten bijzondere verhalen. Zoals de nominatie van de heer Van Erkel die op 92-jarige leeftijd drie keer per week vanuit Santpoort naar Scheveningen reist om met hart en ziel te zorgen voor de cliënten van verpleeghuis Bosch en Duin. Of Kees Veldboer die met zijn Stichting Ambulance Wens de laatste wensen van niet-mobiele terminale patiënten in vervulling laat gaan. Prachtige voorbeelden van een participerende samenleving in optima forma. Kleine gebaren die samen bijdragen tot een betere zorg.” Nederland heeft tot 31 oktober de kans om een zorgtopper te nomineren. Een vakjury selecteert in november de 100 meest inspirerende, verrassende en mooiste verhalen voor een plaats in de Zorgchart100. In december wordt de volledige top 100 bekend gemaakt met als hoogtepunt de bekendmaking van de ‘zorgtopper van het jaar’. Kent u iemand in uw omgeving die deze titel verdient geef hem of haar dan nog snel op. Het nomineren van zorgtoppers kan op www.zorgchart100.nl

 

-> lees verder
Vanaf 19 oktober: Koffietijd op zondagmiddag in Het Wooldhuis te Heino 03 oktober 2014

HEINO-  Binnen Zorgspectrum Het Zand start op locatie ‘Het Wooldhuis’ te Heino vanaf zondag 19 oktober een nieuw concept in het restaurant: ‘koffietijd op zondagmiddag’.

 

Dit houdt in dat cliënten, gasten en andere bezoekers, op zondagmiddag tussen 14.30 en 16.30 uur in ons restaurant Het Wooldhuis terecht kunnen. Tijdens de zondagmiddag komt een aangepaste menukaart op tafel te staan. Men kan onder andere warme chocolademelk met slagroom, verse muntthee, appeltaart, een tosti of een smoothie bestellen.

smoothie

   

Onder het motto ‘een symfonie speel je samen’ (1 van de 10 gouden regels van Zorgspectrum Het Zand) zijn er in het restaurant ook zelfgebakken lekkernijen te verkrijgen, gebakken door de cliënten. Cliënten bakken er op los tijdens ‘heel Het Wooldhuis bakt’, om lekkernijen voor de zondagmiddag te bakken. Tegen een kleine prijs kunt u bijvoorbeeld heerlijk genieten van warme chocolademelk met slagroom of een lekker stukje appeltaart.

 

Graag nodigen wij u van harte uit voor een kop koffie met wat lekkers op de zondagmiddag!

 

Waar?

Het Wooldhuis

Paalweg 10

8141 RV Heino

 

Routebeschrijving: klik hier

 

 

-> lees verder
Burendag: Krulmate en Oude Mars ontmoeten elkaar 01 oktober 2014

Zwolle Zuid – Burendag 2014, wat was het een succes! ‘KOM; Krulmate en Oude Mars ontmoeten elkaar’ was het thema. Wat heeft deze dag zijn naam eer aan gedaan: naar schatting hebben ruim 150 bewoners elkaar een stukje beter leren kennen. 

 

buurtfeestbuurtfeest2

 

 

 

 

 

 

Na een hartelijk welkomstwoord van bewoonster Alma van den Berg en van Petra Oud Ammerveld coördinator centrale dagbesteding bij De Oude Mars, was het de taak aan voormalig stadsdichteres Alet Boukes om middels een gedicht de Burendag officieel van start te laten gaan. Haar ‘Nabuurschap’ maakte diepe indruk op de bewoners.

’s Middags was er van alles te doen: geitjes knuffelen, meedoen met een fotopuzzeltocht en genieten van live muziek, uitgevoerd op een echt podium. En dat was nog lang niet alles, want er werd ook gewandeld met een pony en gesmuld, van poffertjes en zelfgemaakte lekkernijen.  “Met je buur op de foto, dat was ook een succesvolle activiteit”, vertelt bewoner Gerrit. “Ik weet niet precies met wie ik allemaal op de foto sta, maar dat is juist het leuke aan zo’n Burendag.” Hij lacht.

De Burendag werd afgesloten met een buurtbarbecue.  De opkomst was groot: maar liefst 75 bewoners aten met elkaar, proostten met elkaar en nog veel belangrijker, lachten met elkaar, maakten kennis met elkaar. “Een onwijs gezellige afsluiter van een  gezellige dag”, aldus Alice.

Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van Het Oranjefonds. Dank jullie wel daarvoor!

 

Redacteur: Irene Groenink

-> lees verder
NAH-conferentie “Gluren bij de buren” 01 oktober 2014

Vandaag organiseert Stichting zorgketens NAH Overijssel opnieuw een werkconferentie “Gluren bij de buren, alles verandert na NAH”. Ervaring en expertise wordt zo met elkaar gedeeld binnen de regio. Alle aanwezigen hebben er veel zin in.

 

Zorgspectrum Het Zand biedt zorg en ondersteuning aan mensen met NAH en verzorgt dan ook een drietal workshops:

- Samen sta je sterk! NAH Nazorg & Netwerk ondersteuning na opname in het verpleeghuis/revalidatieafdeling

- Emotieregulatie in groepsmuziektherapie voor volwassenen met NAH

- NAH & leefmilieus/dagbesteding-bewegingsgerichte zorg

-> lees verder
Eerste Mantelzorg Ontmoetingscafé in Zwolle 12 september 2014

Zwolle - Nog even geduld en dan opent in Zwolle op 28 september het eerste Mantelzorg Ontmoetingscafé haar deuren. Antoinette Krot, initiatiefneemster van dit bijzondere café is erg blij dat dit mogelijk is op de mooi gelegen zorglocatie Zandhove van Zorgspectrum Het Zand, Zwolle Zuid. Antoinette werkt hier tevens als maatschappelijk werkster en wist de organisatie zover te krijgen hieraan mee te werken in samenwerking met ZwolleDoet!.

 

Een Mantelzorg ontmoetingscafé, is daar behoefte aan? Met een vastberaden gezicht wordt mij duidelijk dat dit zeker het geval is. Antoinette; “Het maakt niet uit of mensen thuis, nabij huis, of in een zorginstelling de zorg voor een dierbare heeft. Het kan zwaar zijn, maar in alle gevallen zorgen mantelzorgers met hun hart. Want dat is voor mij overduidelijk: mantelzorgers hebben het hart op de juiste plaats! En we weten allemaal dat ongemerkt, zeker bij een chronische ziekte, de zorg steeds intensiever wordt. Vaak wordt ook de wereld van diegene die zorgt steeds kleiner. Het kan dan juist  fijn zijn dat mantelzorgers onder elkaar even van gedachten kunnen wisselen. Ervaringen, kennis en kunde met elkaar delen als ervaringsdeskundigen onder elkaar. Een ontspannen sfeer is dan van belang”. 

 

Zandhove_161 (Small)

 

Ontmoetingsplek voor mensen die zorgen voor dierbaren met een complexe, chronische ziekte.

 

 

 

 

 Ik voel de ontspannen sfeer van het bosrijke landgoed Zandhove en begrijp dat dit uitstekend past. Via de hoofdingang  van het monumentale pand Zandhove (Hollewandsweg 17) kan men eenmaal per twee maanden op zondag vanaf 16:30 terecht in het Mantelzorg Ontmoetingscafé, waarbij tevens wisselende thema’s worden besproken. Na afloop kan de mantelzorger kiezen om samen te dineren in het restaurant van Zandhove. Rutger Koeslag -manager van het restaurant- wil de gasten van het Mantelzorg Ontmoetingscafé graag verrassen met een speciaal samengesteld driegangen Mantelzorgmenu.

 

Er is nog heel veel meer te vertellen, maar hierover kan men meer lezen op de website van Zorgspectrum Het Zand.

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand is genomineerd voor de titel “Beste Werkgevers Award 2014″ 16 juli 2014

Naamloos2Afgelopen jaar heeft Zorgspectrum Het Zand een medewerkersonderzoek laten uitvoeren door Effectory. Vandaag 15 juli is bekend gemaakt dat wij zijn genomineerd voor de titel “Beste Werkgevers Award 2014”.

 

Uit een onderzoek onder medewerkers van 366 organisaties in Nederland is een top vijftig van genomineerden samengesteld van bedrijven met meer dan 1000 medewerkers. Zorgspectrum Het Zand is één van de vijftig genomineerden. Medewerkers geven onze organisatie een 8 als rapportcijfer. Het landelijke gemiddelde in onze branche is 7,2.

 

De Raad van Bestuur is blij met dit resultaat en trots op haar medewerkers en vrijwilligers. Binnen Zorgspectrum Het Zand werken mensen met passie voor het vak, wat blijkt uit de goede score op betrokken- en bevlogenheid. Dit is bijzonder en dat is zeker niet overal zo. Op dinsdag 7 oktober maken Effectory en Intermediair bekend wie zich de Beste Werkgevers van Nederland mogen noemen.

 

We zijn benieuwd.

 

-> lees verder
Voorjaarsmarkt bij De Oude Mars 23 april 2014

Zwolle – Op woensdag 14 mei staat de historische boerderij De Oude Mars (De Mars 19 te Zwolle) in het teken van een Voorjaarsmarkt. De ligging van de boerderij is al prachtig aan de rand van landgoed Zandhove te Zwolle Zuid en de gezellige opzet van de markt met een gevarieerd aanbod maakt het geheel compleet.

 

Tussen 11:00 en 16:00 uur is een ieder welkom en staan kraampjes met veelal zelfgemaakte producten, zoals sieraden, tassen, voorjaarsstukjes, glas in lood, kaarsen, etc  klaar. Uiteraard is er ook gedacht aan wat lekkers.  De Oude Mars maakt onderdeel uit van Zorgspectrum Het Zand. Hier wonen cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Bij slecht weer zal de markt niet doorgaan. Dit wordt dan tijdig vermeld op de website van Zorgspectrum Het Zand (www.hetzand.nl)  onder nieuws.

 

-> lees verder
Het Wooldhuis en Huisartsenpraktijk Heino werken nauw samen 15 april 2014

Tot grote tevredenheid van zowel de cliënten als de medewerkers van Het Wooldhuis werken de huisartsenpraktijk en de zorglocatie al jaren goed samen binnen Heino. Beide partijen willen deze samenwerking graag verder vorm geven en vorige maand is dan ook een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om dit te bevestigen.

Deze samenwerkingsovereenkomst past goed in de plannen van de overheid om versnippering van zorg tegen te gaan. Huisartsenpraktijk Heino en Het Wooldhuis willen intensiever samenwerken in de zorg voor de toenemende groep ouderen. De toegenomen zorgvraag van cliënten binnen de Het Wooldhuis en aanleunwoningen, zowel in intensiviteit als complexiteit, stelt nieuwe eisen aan de inhoud en de organisatie van de medische zorg, meer in het bijzonder aan de continuïteit en de coördinatie van de zorg.

14-129A het wooldhuis en huisartsenpraktijk heinoDaarom willen beide partijen dit actief oppakken en de samenwerking en kennis over de hele linie bevorderen. Enerzijds wil de huisartsenpraktijk dat zij laagdrempelig benaderbaar zijn zodat Het Wooldhuis van hun expertise gebruik kan maken. Anderzijds laat Het Wooldhuis graag gebruik maken van haar kennis en kunde op het gebied van de ouderenzorg. Diverse disciplines als de specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, medewerkers en overige behandelaars van Het Wooldhuis zijn enthousiast over deze samenwerking. Zij kunnen door nauwere samenwerking meer optimale zorg leveren aan de cliënten van de zorglocatie en de aanleunwoningen.

Een praktische vertaling van de samenwerking voor de huisartsen is onder andere  de wekelijkse spreekuren die de huisartsen gaan houden in Het Wooldhuis en de maandelijks  deelname aan de cliëntenbespreking. De specialisten oudergeneeskunde laten op hun beurt graag gebruik maken van hun kennis en inzichten op het gebied van medische zorg aan ouderen. Naast de maandelijkse cliëntenbesprekingen wordt een aantal keer per jaar door de huisartsen, apotheker en Het Wooldhuis gesproken over het gevoerde beleid en nieuwe mogelijkheden. Dit alles om samen de kwaliteit van zorg aan de oudere cliënt zo optimaal mogelijk te laten verlopen!

-> lees verder
Zorgspectrum Het Zand opent haar deuren op 15 maart 2014 28 januari 2014

 

Op zaterdag 15 maart 2014 vindt de Landelijke Open Dag van Zorg en Welzijn plaats en openen instellingen hun deuren voor het publiek. Net als voorgaande jaren zal Zorgspectrum Het Zand hier ook aan deelnemen. Wij openen onze deuren voor belangstellenden, nieuwe cliënten en bewoners. Eenmaal binnen is er veel te zien en te beleven. Tijdens deze dag kunnen geïnteresseerden met eigen ogen zien welke activiteiten er plaatsvinden en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd.

 

Houd onze website www.hetzand.nl goed in de gaten. 

 

Wij ontvangen u graag op 15 maart aanstaande

De Berghorst van 10:00 tot 12:00

Ebbinge Wubbenlaan 80, Staphorst

 

De Hulstkampen van 11:00 tot 12:30

Raiffeisenstraat 1, Nieuwleusen

 

De Oude Mars van 14:00 tot 16:00

De Mars 19, Zwolle

 

Het Weijtendaal van 14:00 tot 16:00

Slotpark 1, Wijhe

 

Het Wooldhuis van 12:30 tot 14:30

Paalweg 10, Heino

 

Zandhove van 10:00 tot 12:00

Hollewandsweg 17. Zwolle

-> lees verder
Pakarm van Zandhove een succes….. 10 januari 2014

Binnen zorglocatie Zandhove hebben twee medewerkers, Arjo Meesters van de ergotherapie en Dirk Metsemakers van de fysiotherapie samen een ‘pakarm’ ontwikkeld. Deze ‘pakarm’ is bedoeld ter bescherming van de verzorgende en bestaat uit gladde stof met een zachte gewatteerde binnenkant. Het is een soort huls die de verzorgende om haar/zijn arm kan dragen. De ‘pakarm’ is zo’n succes dat inmiddels ook vraag is ontstaan bij zorginstellingen om ons heen.

 

Het komt voor dat cliënten tijdens hun verzorging de armen van de verzorgenden vastpakken of erin knijpen om even houvast te hebben. Dit gebeurt de ene keer zacht, de andere keer hard en helaas kennen sommige cliënten hun eigen krachten niet. Hierdoor hebben verzorgenden soms blauwe plekken of rode striemen. Omdat dit bij een aantal cliënten regelmatig voorkwam hebben Meesters en Metsemakers hun denkwijze omgedraaid en zijn niet gaan kijken naar vrijheids beperkende maatregelen bij de cliënt, maar naar een cliëntvriendelijke benadering.

 

En dat is gelukt! Het prototype van de ‘pakarm’ is reeds ingezet en de resultaten zijn erg positief. Medewerkers vinden het prettig en de cliënt wordt niet geremd in zijn grijpreactie. Inmiddels is de ‘pakarm’ verder uitgewerkt en wordt deze ook ingezet in andere zorginstellingen in de regio Zwolle.

 

Een innovatief idee waar Zandhove, onderdeel van Zorgspectrum Het Zand, erg trots op is, niet alleen omdat het vanuit medewerkers is ontwikkeld, maar juist omdat de cliënt voorop staat met daarnaast oog voor onze medewerkers. Voor een ieder een win-win situatie.   

 

IMG_5002

-> lees verder